Andra veckan i Ghana

Hejhopp!

Här kommer nästa ”sammanfattning” på hur vi har det och vad vi hittar på! Vi vet att inläggen blir rätt långa men det är bara för att vi vill att ni ska få veta så mycket som möjligt.

 

 

Tisdag 29 september:

 

Vi har inte sovit så bra inatt, så vi tog sovmorgon och käkade frukost innan vi gick till barnen idag. På förmiddagen var vi med på lektioner med de små barnen. Läraren de har är så himla snäll, pedagogisk och duktig! Bea hjälpte även till med tvätten innan vi båda gick tillbaka för lunch. Det blev cassava, salsa och tonfisk. Bea saknar att få frukt till lunch! 😞

Hos barnen på eftermiddagen var det först lite lektioner och sen blev det lek och mys innan vi hjälpte till med disken. På vägen hem köpte vi kex. Vi trodde det skulle vara några goda chokladkex, men icke. Det var kex med bourbon! De luktade visserligen mer alkohol än de smakade, men ändå inte gott alltså.. Sån miss!

Till kvällsmat fick vi pannkakor som smakade som hemma – muuuuuums! Efter det blev det en ”dusch” (med hink alltså), med schampoo och allt! Känner oss så rena nu! Antagligen bara tills vi vaknar imorgon, men ändå. Vi har inte tvättat håret sen i torsdags, så det var skönt.

 

Vi kan ju passa på att berätta att dem har börjat bygga ett nytt kök med matsal och allt till barnen, på baksidan typ. Det är en svensk organisation som har det som projekt. Kvinnan som håller i organisationen heter Maria Lemon. Tydligen så kommer hon hit nästa månad, det ska bli väldigt kul att träffa henne och få veta mer om organisationen! Ni kan söka på Childrens Home på facebook så borde ni hitta henne 😊

 

 

Onsdag 30 september:

 

Steg upp tidigt och gick till barnen för duschning, tandborstning och påklädning. Känns som vanliga morgonrutiner nu trots att det bara gått en vecka! Konstigt, men bra 😊

Gick med skolbarnen till skolan och sen hem för frukost. Omelett, vitt bröd, te (Bea) och chokladmjölk (Hanna) – även kallad Milo här.

På förmiddagen tvättade vi våra egna kläder, fick hjälp av Fastin och hennes syster. Det är galet hur snabba och duktiga de är på att tvätta för hand!! Vi har mycket att lära. Till lunch fick vi till Beas lycka frukt! Som hon längtat.

På eftermiddagen gick vi till barnen igen och var med på lektioner. Sen blev det lite lek o mys innan vi gick hem igen.

Till kvällsmat fick vi ris, fisk och bönor. Det var gott! Innan vi gick och la oss så packade vi ihop ett litet medicinpaket med Ipren och halstabletter till Fastin. Hon har blivit så förkyld och hostar, stackaren!

 

 

Torsdag 1 oktober:

 

Det är redan ny månad, galet! Det känns som tiden går så fort. Dagarna flyger iväg, men det är väl så det ska vara när man har roligt antar vi 😊

Vi gick till barnen på morgonen och hjälpte vi till med deras dagliga rutiner. Vi följde de äldre barnen till skolan och gick hem för att äta frukost. Vi fick bröd och gröt. Gröten är så mumsig. Vi tog det lite lugnt innan vi gick tillbaka till barnhemmet igen. När vi kom så hade de små lektion. Vi lyssnade, hjälpte till och sjöng även lite. När det var dags för lunch så hjälpte vi till att bära maten till skolan och skolbarnen. Sedan gick vi hem för att äta våran lunch. Vi fick nudlar. Vi blir alltid så glada när det är nudlar för det är supergott! På eftermiddagen så var vi på barnhemmet och tog det lugnt. Vi lärde oss även lite nya ord:

Enenchui – ko

Aklamej – hund

Akoko – höna/tupp

Jamoa – katt

De är antagligen totalt felstavade, men vi skrev de precis som de uttalas (i våra öron). Vi låter nog konstiga när vi säger det men det hindrar inte oss, vi kämpar på! Till kvällsmat fick vi pannkakor och dem smakar nästan som hemma. Idag har vi varit väldigt trötta och hängiga även fast det inte har varit så varmt ute så vi ska lägga oss tidigt ikväll.

 

 

Fredag 2 oktober:

 

Inatt har Bea snarkat på grund av förkylning så Hanna har inte fått så mycket sömn. Men det var bara att gå upp när klockan ringde för att marschera bort till barnhemmet. Barnen sköter sig för det mesta själva nu på morgonen. Men ibland så behöver de en hjälpande hand och då finns vi där. Bea hjälpte till med att dela ut Milo till alla barnen medan Hanna hjälpte till att rulla banku (vi har ingen aning om vad det är men det såg ut som en degklump). När vi var klara så följde vi skolbarnen till skolan och gick sedan hem för att äta frukost. Vi fick stekt ägg, bröd och någon sorts friterad deg som smakade lite som scones. Den var supergod! Efter frukosten så vilade Hanna eftersom hon inte hade fått någon sömn på natten. Under tiden så löste Bea sudoku, hon har som mål under denna resan att lösa 365 stycken och dem blir svårare hela tiden. Hon är smått galen. Vi gick en sväng till barnhemmet för att vara med en stund på lektionerna efter det så gick vi hem för att äta. Det blev cassava, salsa och tonfisk. När vi kom tillbaka till barnhemmet igen så hade dem redan slutat sina lektioner. Så det blev mys, mys och mera mys. Innan vi skulle gå hem så bjöd vi alla 45 barnen på klubbor. Dem blev helt överlyckliga och tyckte det var jättegott. Till kvällsmat fick vi chilliris och kokt ägg. När vi hade ätit klart så var vi tvungna att packa lite inför helgens roligheter.

 

 

Lördag 3 oktober:

 

Idag gick vi upp vid 6 ungefär för att få frukost (ägg och bröd) vid 7 innan vi skulle iväg på en liten utflykt! Vi åkte härifrån till Agona Swedru strax innan nio och bytte där till en trotro (buss) mot Cape Coast! Tog drygt 2 timmar att åka dit, det ligger vid kusten! Vi tog oss med taxi till vårt hotell som heter Baobab. Här bor ganska många andra obronis (vita människor) – kul! Kollade i souvenirshoppen en stund innan våra nederländska vänner Guinevere och Marley kom! Då gick vi och tog ut pengar och sen käkade vi lunch på hotellets restaurang innan vi fick vårt rum. Rummet är ganska stort, 2 enkelsängar och en dubbelsäng. Bytte om till bikini och gick sedan först bort till cape coast castle. Vi gick inte in dock för inträdet var ganska dyrt. Men det var fint utifrån och låg precis vid stranden. Sen spenderade vi en stund strosandes på stranden. Badade fötterna och lite av benen men det var allt för vågorna var enorma! Då det var lördag så var det mycket folk på stranden. Folk sjöng, dansade, spelade volleyboll och umgicks. Vi klättrade upp på en klippa för utsiktens skull, vågorna var verkligen enorma. De slog upp mot klippkanten med en sån kraft.

På vägen upp från stranden träffade vi några killar som kallades Cappuchino, Fanta och Chicken. De gjorde armband och annat kreativt. Så vi pratade en del och handlade lite! Alla fyra köpte var sitt armband, de är med våra namn på och i Ghanas färger. Vi gick en liten sväng och sen tillbaka till hotellet för en riktig dusch! Vi har inte duschat på riktigt på 11 dagar, så det var skönt! När vi såg spegeln på rummet insåg vi också att vi inte sett oss själva i en spegel på 11 dagar, hur galet är inte det?

När vi hade gjort oss i ordning gick vi ut och köpte lite dricka + snacks och tog oss sedan till ett internetcafé. Det va skönt att få ringa hem! Satt där i nästan 2 timmar, sen gick vi tillbaka till hotellet för att sova så vi orkar med morgondagens utflykter!

 

 

Söndag 4 oktober:

 

Klockan stod på halv 7, låg och morgnade oss lite och sen tog vi oss ner för att käka frukost på hotellet. French toast och gott te blev det! Därefter gick vi till rummet. Packade ihop våra saker, gick på en riktig toalett, som går att spola med en knapp på, för sista gången denna helgen och sen hoppade vi in i en taxi!

Först bar det av mot Kakum National Park. En nationalpark alltså. Där kollade vi lite i souvenir-shopen innan vår guide kom och vi påbörjade vår vandring uppåt. Vi gick i stentrappor och på stigar ca 40 meter uppåt. Längs vägen berättade vår guide om olika sorters träd och vad man använde träden till. Bland annat fick vi se vilka lianer det är som vi får vårt lim ifrån – coolt!

Tillslut kom vi fram till parkens kända hängbro – Kakum canopy walkway. Bron är uppdelad i 8 delar, mellan varje del är där en liten avsats som man kan stanna på och njuta av utsikten. Det var sjukt högt upp, lite skakigt och vissa delar var riktigt läskiga då de var sneda och knakade en hel del! Men vi överlevde och fick en ordentlig adrenalinkick!

Från parken körde vår taxi oss till ett ställe som heter Hans Cottage. Det är en restaurang som ligger precis vid en sjö där de har 20 krokodiler. Vi åt god mat och skulle sedan ge oss ut och mata krokodiler, men tyvärr var det väldigt varmt och soligt så krokodilerna ville inte vara ovanför vattenytan direkt. Vi såg dock en stor och en bebis-krokodil. Nöjda och glada påbörjade vi vår resa hemåt.

Taxin körde oss nästan tillbaka till cape coast, släppte av oss vid en trotro som vi först bara trodde Guinevere och Marley skulle åka med, men de övertygade oss om att även vi kunde ta den och sedan byta en extra gång bara. Vi tänkte – okej, vi litar på det. Åkte ett tag och började undra om det verkligen var rätt. Sen kom vi till en rondell, som vi vet att ci ska vänster i för att komma till Swedru och sedan Gamoa Tarkwa (där vi bor). Bussen kör då rakt fram och vi blir långsamt mer och mer irriterade ju längre vi åker på fel håll.. Till sist hoppar vi av i någon stad. En Supersnäll kille som satt bredvid oss följde oss till rätt trotro som skulle ta oss till Swedru. Fortfarande på dåligt humör åkte vi därifrån, men ju närmre vi kom Swedru desto bättre kändes det! När vi var framme där och bytte till sista bussen som skulle ta oss till Gamoa Tarkwa var vi lättade och ville bara hem. En konstig känsla dock – vi saknade vårt rum här i Ghana mer än vi längtade till Sverige för en stund. Förstår ni då hur badly vi ville ”hem” till våra sängar?!

När vi äntligen kom fram hade Fastin lagat pannkakor till oss – så fin! Och John kom för att hälsa oss välkomna hem. Åh vad vi har saknat dem, trots att vi träffade dem igår morse!

Vi åt våra pannkakor och sen la vi oss i våra efterlängtade sängar.

 

 

Måndag 5 oktober:

 

På morgonen var vi väldigt trötta, och natten gav inte mycket sömn till någon av oss. Dels pga att fläkten var trasig. Så på morgonen och förmiddagen vilade vi. Tog det lugnt, löste massa suduko och spelade spel. Till lunch fick vi nudlar, så gott! Sen gick vi bort till barnen. Det är fler barn som har blivit sjuka nu. En av tjejerna hade superhög feber och mådde inte alls bra, stackaren.

John kom till barnhemmet och tog fram en drake åt barnen. Läraren flög först lite drake med de, sen försökte de själva ett tag – fram tills den gick sönder. Men då fortsatte de bara leka med de olika delarna. Knöt snören runt sig osv. Så himla lättroade! Här behövs ingen iPad minsann.

Vi gick hem innan det blev mörkt och fick fisk+sås med risboll till kvällsmat. Helt okej! Har fortfarande inte fått liv i fläkten (mest bea som tycker det är jobbigt) så nu blir det ännu en natt i värme!

 

 

Tisdag 6 oktober:

 

Efter en svettig natt gick vi upp så vi var på barnhemmet runt 6. Vi behövde inte duscha de idag, de hade tävling! De är så söta då. Ställer sig på rad och väntar på att en av de äldre ska starta de, och sen ser de vem som har skummat in hela sig först. Sedan bara öser man vatten över dem 😊

Till frukost fick vi vitt bröd och gröt! När vi får gröt är vi glada, den är så god!!

Vilade en stund, spelade lite spel och fick sedan spagetti och en god gryta till lunch.

Gick till barnen på eftermiddagen igen. Lekte och myste i flera timmar!

På vägen hem stannade vi för att köpa lite nya kakor. Kom hem med 3 olika sorter, haha! Gotteligottgott!

Till kvällsmat fick vi cassava och tonfisk (blä säger bea, Hanna gillar cassavan – och salsan vi får till).

Därefter tvättade vi av oss och sen vänner, sen hände det otroliga, fläkten fick nytt liv! Tjoho!

 

 

Onsdag 7 oktober:

 

Idag valde tydligen Bea att vi skulle ta ”sovmorgon”. Hon brukar alltid ställa alarm och sedan väcka mig för jag(Hanna) vaknar inte av hennes alarm. Jag får inte ställa mitt eget alarm heller för då blir hon rädd.  Men jag ska inte klaga, det är väldigt skönt att få sova lite längre ibland! 😊

Hela förmiddagen har vi varit hemma och väntat på besök från Tina. Under tiden har Fastin (vår ”mamma”) städat vårt rum och John har köpt insektsspray (sasso) till oss för vi har haft en gigantisk spindel ovanför Beas säng hela dagen. När vi ändå gick på spindeljakt så hittade vi fler och fler spindlar.. Fastin fick hjälpa oss att ta ut de när vi (Hanna) dödat de, hihi. Numera bor vi alltså ganska rent, lite mer i ordning och utan spindlar! Tjoho! Fastin och John är våra hjältar här ❤️

Till lunch fick vi chilliris, ananas och melon. Beas favoriter så nu är hon nöjd och klagandet är mindre.

På eftermiddagen kom äntligen Tina! Och med sig hade hon två svenska kvinnor. Det var så konstigt att prata svenska med annat folk än varandra igen! De var väldigt trevliga. Hade också åkt hit för att volontära. Dock bara i ett par veckor. Bea fick lakrits av en av kvinnorna – lycka!

Pratade även lite med Tina. Hon kollade väl mest så att vi trivs och har det bra, men sen fyllde vi även i några papper som hon fick med sig så att hon kan förlänga våra visum. Detta då vi bara fick visum för 30 dagar när vi kom. Och vi blir ju här lite längre än så, såatte..

Skönt att få det fixat dock!

När de hade åkt spelade vi lite (läs mycket) yatzy innan det var dags för kvällsmat – pannkakor och banan. Mums!

Efter kvällsmat fick vi ett ryck och målade våra tånaglar! Hanna tyckte inte hon var bra på att måla och blev arg ett tag, men hon lugnade ner sig sen 😊 slutet av målandet skedde med pannlampa, det hann bli för mörkt.. Kärleken till våra pannlampor är stor! De är bra till det mesta. Speciellt när man ska gå på toa!

Vi tänkte att det skulle bli en tidig kväll men när vi gick och la oss så blev vi plötsligt superpigga. Istället låg vi i nån timme och planerade våra framtider. Så spännande! Nu har vi massa planer! 😃

 

 

Torsdag 8 oktober:

 

Imorse blev det en sväng till barnen för att hjälpa dem med deras morgonrutiner. Efter det så stack vi hem för att ät och göra oss redo för att åka in till Swedru. Vårt första ärende, ta ut pengar för helgen!! Vi tänker inte spoila något om vad vi ska hitta på, utan ni får glatt vänta på vårt nästa inlägg, mohahaha. Såklart när vi är i Swedru så går vi en sväng till internetcaféet för att prata med alla nära och kära där hemma. När vi var klara där så var det bara att åka tillbaka igen för att äta lite lunch, mums! Bea hoppades på ananas, men det gör hon alltid. Och Hanna hoppades på att det inte skulle bli ananas, bara för att retas. Hihi. Men till Beas lycka så blev det ananas!! Dock blev det även banan, så Hanna blev också lite glad.

Efter lunch somnade Hanna så gott så. Medan Bea löste Sudoku, som vanligt.

Vi tog det lugnt för det regnade katter och hundar (öste ner) och då kände vi inte för att gå till barnen.

När Hanna vaknade så va det dags att packa inför morgondagens utflykt. Så det gjorde vi!

Till kvällsmat blev det nudlar. Nudlarna som Fastin gör är se absolut godaste!! Sen gick vi och la oss, spända inför morgondagen 😊

 

 

På återseende alla fina som läser vår blogg!

 

puss&kram skumbanan /H

Massor med kärlek /B

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *