Surfing och sjukstuga

Måndag 12 oktober:

Idag sov vi nästan till halv sju, sedan var det dags för den klassiska frukosten: stekt ägg, vitt bröd och te.
På förmiddagen var vi på barnhemmet och var med på lektioner. Vi känner oss lite i vägen på lektionerna ibland, som att vi inte gör så mycket nytta. Men idag fick vi hjälpa till att skriva lite och så, så de var bra!
Till lunch fick vi tonfisk, jam och salsa – till Beas besvikelse. Men det fanns banan också sån tur va!
Vilade en stund innan vi gick tillbaka till barnen runt 3. Eftermiddagen bestod av lek och mys. Idag när en av de små killarna trillade och började gråta gick det upp lite för oss att de har ju verkligen ingen som håller om de, ger de en kram eller tröstar när de gråter. Det är så sorgligt… Även om några av barnen har föräldrar, så är de ju inte där..

På vägen hem köpte vi MASSA Sasso, haha. Det är insektssprayet vi använder, som dödar ALLT. Superbra! Utan det överlever vi inte typ. På vår lilla shoppingrunda hittade vi även, hör och häpna, KALL dricka!!!! En kvinna som har dricka i en frysbox. Vi köpte med oss kall Sprite hem. Sååååå gott. Passade även på att köpa mer vatten. Då köper vi 15L vatten i 30 små påsar. Idag bar vi den hem på huvudet! Börjar vi bli afrikaner eller vad?!

Till kvällsmat fick vi pannkakor, gott. Och nu är klockan ”mycket” så nu ä det sovdags. Godnatt!
Tisdag 13 oktober:

Idag mådde Hanna inte riktigt bra, så vi tog morgonen och förmiddagen till att vila. Till frukost fick vi bröd och gröt! Blir så lyckliga när vi får havregrynsgröt. Typ den enda fibern vi får i oss här..
Till lunch fick vi spagetti med en grönsaksröra, mycket gott, och lite ananas till det sen var vi nöjda och glada.
På eftermiddagen spelade vi massa yatzy – så mycket att yatzypapperna tog slut så nu får vi rita egna spelplaner. Hahah! Men Hanna är duktig på raka linjer (ibland) så det går bra.
Vi åt även massa klubbor, Hanna hittade en klubba där pinnen gick rakt igenom hela klubban. Bea skrattade så hon höll på att kissa på sig typ..
Till kvällsmat fick vi chiliris – till Hannas besvikelse men Beas glädje! Men vi fick även ett varmt (superdupermegajätte-varmt) ägg till – bra med lite proteiner. Det får vi inte i överflöd direkt.
Efter det lärde Bea Hanna att spela 500, ett kortspel som Bea brukar spela med sin morfar. Hanna vann… Nybörjartur? Återstår att se.

Ikväll har vi även konstaterat att de har börjat spåra ur lite här. Vi har blivit för bekväma med varandra. Idag exempelvis stod vi och lös på varandra med ficklampor när vi duschade. Går klädda/inte klädda hur som helst och ja… Vi får se hur konstiga vi blivit när vi kommer hem helt enkelt!
Vi har ingen ström idag heller, så det blir en natt utan fläkt, usch.
Natti!
Onsdag 14 oktober:

Hanna mådde inte så bra idag heller, det är nog värmen som tar ut sin rätt..! Så vi tog lite sovmorgon idag med. Till frukost fick vi det vanliga plus friterade brödbollar, supergott!
På förmiddagen så spelade vi lite 500. Sen kände vi (mest Bea) att det var dags att tvätta lite. Vi bad Fastin om hjälp med att tappa upp vattnet och ta fram baljorna. Sedan tvättade vi för fulla muggar. Vi är ju inte lika duktiga som alla här nere men vi börjar lära oss sakta men säkert. När vi höll på att hänga upp tvätten kom Tina och William med en ny volontär. En norsk jenta vid namn Rebekka. Vi visade henne runt och försökte få henne att känna sig välkommen. Till lunch fick vi frukt. När vi ätit klart spelade vi lite mer spel. Efter en stund bestämmer vi oss för att gå med Rebekka till barnhemmet så hon får träffa alla barnen. Vi stannade bara en liten stund för vi var tvungna att gå tillbaka innan det började regna, molnen var väldigt mörka. När vi kom tillbaka var vår kvällsmat redo, vi fick nudlar. Efter ett tag så började regnet att vräka ner. Det började även att blixtra och åska. Så det blir ännu en natt utan elektricitet och fläkt…!
Torsdag 15 oktober:

Idag var vi uppe med tuppen, bokstavligt talat. För tuppen börjar gala vid 5. Vi gick alla tre till barnhemmet för att hjälpa till med morgonrutinerna. Vi lät Rebekka hjälpa till att tvätta barnen så att hon lär sig hur man gör. Idag använde vi även 10 cedi (ca 22kr) av insamlingspengarna till att köpa bröd till barnen. De hade inte råd att själva köpa bröd som dem kunde äta till frukost. Känns bra att kunna hjälpa till. När de hade ätit sin frukost så följde vi skolbarnen till skolan och sedan gick vi hem för att äta frukost. Till frukost fick vi havregrynsgröt och bröd. Vi blir alltid lika glada när vi får gröt. När vi var klara gjorde vi oss i ordning och åkte in till Swedru. Vi gick såklart till internetcaféet för att kunna prata med alla er där hemma. När vi var klara så gick vi upp till trotro stationen för att ta en trotro mot Accra. För vi ska nämligen åka till West Hill, det är ett europeiskt köpcenter som ligger utanför Accra. När vi kom fram till West Hill så var det som att komma hem. Ett köpcentrer med A/C, helt underbart ju. Bea började med att shoppa direkt, det blev lite leggings och en jacka. Sedan tog tyvärr Hannas hunger över så vi gick för att äta. Vi åt en stor kycklingburgare. DET VAR DET GODASTE VI ÄTIT PÅ LÄNGE. Efter vi hade ätit så gick vi runt i lite butiker igen. Hanna köpte ett par byxor. Vi gick även in i en supermarket och fick syn på pringles direkt, så vi köpte två rör var hehe. Vi köpte även lite kakor och godis. När vi var klara så kom de andra tjejerna från moms care också så vi gick och pratade lite med dem också och hjälpte dem att handla. Sen började klockan bli mycket så det var dags för oss att börja bege oss hem igen. Vi var så trötta att vi bestämde oss för att ta en taxi tillbaka till Swedru. Dem ville först ha 200cedi men vi lyckades pruta ner det till 100cedi så vi var nöjda. Det var den bästa taxichauffören vi någonsin haft, han var supertrevlig. När vi kom till Swedru så var vi tvungna att ta en taxi hem för alla trotro hade slutat gå, så typiskt. Vi hade sagt åt Fastin att hon inte behövde göra någon mat till oss för vi skulle äta på West Hill men när vi kom hem så hade hon såklart gjort det ändå, sötisen. Vi åt några pannkakor sen gick vi in på vårt rum, trötta efter all shopping.
Fredag 16 oktober:

Imorse mådde inte Hanna så bra så hon stannade hemma och vilade medan Bea och Rebekka gick till barnhemmet för att hjälpa till. Till frukost fick barnen en gröt som såg ut som tomtegröt. Sedan gick de hem igen för att äta frukost. Till frukost fick vi stekt ägg och bröd. På förmiddagen så stannade vi hemma för Bea var väldigt trött. Så vi passade på att vila lite. Vi spelade även Yatzy och åt lite kakor. Till lunch fick vi chilliris och kokt ägg vilket gjorde Bea överlycklig. När vi hade ätit så kom John och sa hej. Han tyckte att Hanna skulle stanna hemma och vila eftersom att hon inte mådde bra och att Bea skulle hålla henne sällskap så hon inte var själv. Så vi spelade lite mer spel. Till kvällsmat fick vi spagetti och en gryta. När vi var klara så började vi packa lite smått inför helgen. Vi rakade även våra ben, det var ett tag sen vi gjorde det hehe.

Lördag 17 oktober:

Gick upp tidigt och åt frukost vid 6 för att sedan packa det sista och ta oss upp till första trotron som tog oss till Swedru. Bytte där till en trotro mot Accra och hoppade av vid en station i närheten av Kokrobite, där vi skulle spendera helgen. Sista biten fram till hotellet tog vi en taxi! Till vår förvåning var vi framme FÖRE de andra! Första gången vi haft sån tur typ!
Bytte direkt om till bikini och la oss vid poolen. Solade en stund och inspekterade hotellet innan de andra tjejerna kom. När de kom så hoppade vi i poolen allihopa, vattnet var precis lagom varmt/kallt!! Så himla skönt. Vi har inte känt oss såhär rena sen vi kom hit, speciellt inte om fötterna.
När vi skulle beställa lunch visade det sig att hotellet knappt hade någonting som fanns på menyn, så vi beställde glatt pommes allihopa. Tyvärr tog det både lång tid (1,5h) och det var väldigt lite mat..
Solade och badade hela eftermiddagen. Spelade även lite Uno allihopa! För en stund kändes det verkligen som att vi var på solsemester, sen kom vi tillbaka till verkligheten. Vi gjorde oss i ordning för att gå iväg och äta kvällsmat. Hamnade då på ett hotell i närheten (typ enda stället det var gångavstånd till). Där va det livat vill vi lova! Ghansk fest är inte att leka med. Sån tur var så drog party-människorna innan vi fick vår mat. De hade inte så mycket mat att välja på här heller egentligen, men det vi fick var iallafall mycket och gott!! Spagetti med en grönsaksgryta och stekt ägg till. Efter det vandrade vi tillbaka – äntligen mätta. Satt och snackade ett tag på rummet och sen somnade vi gott. Hanna och jag sov i porr-rummet. Vi hade en lampa och en säng som båda var väldigt skumma.. Behöver inte gå in närmre på det än så.

Söndag 18 oktober:

Vi gick upp runt halv 7 för att äta frukosten som vi beställde igårkväll. Det blev bröd och ägg. Helt ok!
Efter det checkade vi ut och skickade sedan fram Emma från Sverige och Guinevere från Nederländerna för att pruta lite åt oss pga den dåliga servicen. De lyckades såklart! Sen fick de jobba lite till och fixa taxi åt oss för en billig peng bort till ett annat hotell där vi trodde det fanns surfing. Men det hade de tydligen inte nu… Så vi fick åka vidare till ett annat hotell där vi visste att de hade surfing.
Först shoppade vi lite souvenirer, solade och badade i havet (för första gången sen vi kom hit, på riktigt liksom!). Det var himla skönt. Sen gick vi upp för att käka lunch, och dricka ananasjuice (ett måste för Bea). Detta innan det var dags att göra oss i ordning för surfing!
Vi fick en väldigt bra instruktör, han var duktig och snäll. Då bea redan har testat surfa och har världens sämsta balans, och inte gillar havet så mycket, så blev hon dagens fotograf! Hanna (med bra balans) surfade dock hej vilt! Hon förvånade Bea och lyckades till och med stå upp på brädan en gång! Det ni!
Trötta men nöjda lämnade vi Kokrobite och påbörjade vår färd hemåt. Till vår förvåning (igen) gick hemresan bra. Vi börjar ana att norskan (Rebekka) för tur med sig!

Nu är ännu en helg förbi och nu väntar en ny vecka framför oss. Måste ju även passa på att nämna att idag firar vi 4 veckor i Ghana! Det är en tredjedel av tiden och tiden har gått såååå fort. Det är galet! Vi ska fira detta med en påse bilar-mums!
Måndag 19 – lördag 24 oktober:

På natten till måndagen vaknade Bea och hade väldigt ont i kroppen, feber och frös så otroligt mycket. Hon grät så hon väckte Hanna, som snäll som hon är, tog fram lite piller åt Bea och tryckte i henne och stängde av fläkten så hon skulle sluta frysa.
På morgonen var Bea kass i magen och mådde inte alls bra. John åkte med oss in till ”sjukhuset”, det är nog vad vi skulle kalla en vårdcentral hemma men de säger sjukhus här för det är ju vad de ha liksom.
De ställde 1000 frågor och tog blodprov och konstaterade att Bea hade en mask i magen. Inte vanlig mask i magen som vi pratar om hemma utan en afrikansk jävel. Antagligen har hon fått den när vi lekt med barnen genom att hon andats in den från grusen eller något. Förutom masken hade hon även någon bakterie i magen som orsakat inflammation och infektion i magen och kroppen. Med många mediciner åkte vi hem igen.

Anledningen till att vi kört ihop måndag-lördag i ett inlägg är för att Bea har varit sjuk hela veckan. Riktigt dålig måndag och tisdag. Sen blev det lite bättre men hon fick inte behålla någon mat alls förrän på fredag morgon. Så det har i princip inte hänt så mycket. Vi har suttit på rummet och spelat kort eller yatzy, när Bea inte har sovit vill säga.

Hanna och Rebekka var på barnhemmet i onsdags när Maria och Sara (från den svenska organisationen som stöttar barnhemmet) hade kommit. De var väldigt trevliga och kommer stanna till den 29. Ni kan följa dem och deras arbete på www.childrenshome.se. Där samlar de in pengar till barnhemmet och man kan även bli fadder till barnen. Så ni som är intresserade, IN OCH LÄS!

På torsdagen blev även Rebekka sjuk, hög feber, så hon fick in till sjukhuset och få en spruta som var febernedsättande. Sen blev det bättre. Sedan dess har både Bea och Rebekka varit kassa till och från och idag (lördag) har vi varit inne på sjukhuset igen.
Bakterien i Beas mage är envis och ger inte med sig så nu fick hon fler mediciner – antibiotika och omeprazol. De medicinerar hej vilt här, haha. Nu hoppas vi att detta ska fungera för Bea behöver verkligen näring och är så trött på detta nu.
Eloge till Hanna också som har fått dras med två tråkiga sjuklingar denna veckan. Hon får belönas med kakor!

Det har såklart varit lite intressant att se hur sjukvården fungerar här, även om det suger att vara sjuk.

Viktigt meddelande till er alla:
Den som klagar på svensk sjukvård när vi kommer hem blir vi duktigt arga på! Vi är lyckligt lottade hemma i Sverige, men det glömmer vi tyvärr ofta bort.

Puss&kram skumbanan/H
Massor med kärlek/B

En reaktion till “Surfing och sjukstuga”

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *