Utflykt och avsked

Måndag 9 november:

Till frukost blev det bröd, ägg och Milo. Direkt efter det pallrade vi oss bort till barnen. Det är lite segt att gå dit ibland- men det är så värt det när man kommer fram. När de kommer springande mot oss varje dag – tror inte det finns något bättre!
Vi la hela förmiddagen på att laga håliga kläder åt de. Nästan alla kläder är håliga någonstans.. Men vi tog de som var mest sönder till att börja med.
Gick hem för lunch runt 12, idag blev det frukt. Gott!
Vid 2-tiden gick vi in till byn. Först gick vi till Grace (Johns syster) och lämnade in våra tyger och skisser. Spännande! Vad det ska bli får ni inte veta än, hihi.
Sedan köpte vi även hankies (som en liten tygnäsduk som de använder här för att torka sin svett). Vi köpte det så vi har något att ge skolbarnen också då vi hade med oss massa leksaker till de små idag. Vi delade ut leksakerna direkt, det var mest bilar och dockor till de små och sen när de stora kom hem fick de pennor och hankies. Alla var som vanligt väldigt tacksamma! Resten av dagen lekte vi en massa med de nya sakerna.
Det är ganska många av barnen som är sjuka Idag. Jessica hade feber, Michael har malaria och sen är hans syskon Mary och Emanuella också sjuka idag. Stackarna!
Gick hem runt 5 och åt chiliris till kvällsmat, dock fick vi reda på att det som vi kallar chiliris tydligen är yoloff! Långt ifrån så stark som den vi åt i Accra, men ändå. Den ska vi skaffa recept på innan vi åker hem!
På kvällen sköljde Bea och Rebekka av sig och sen har vi bara chillat i rummet.
Idag fick vi även reda på vem som är Faustinas mamma. Där är alltid en kvinna som sitter längs huvudgatan och gör buffrot varje dag, hon vinkar alltid så glatt på oss. Nu förstår vi varför haha 😊
Till sist vill vi säga stort grattis till Beas pappa som fyller år idag! Skickar massor med kramar till dig pappi!
Tisdag 10 november:

Klockan ringde vid 05.30, Bea klädde på dig snabbt och gick på toa och sen vid 05.40 traskade hon och Rebekka mot barnhemmet. Jessica hade hög feber och var väldigt sjuk idag med. Hon satt i mitt knä hela morgonen nästan. Ställde sig upp när jag tvättade av henne och torkade henne, sen satte hon dig igen. Stackaren! Men när john kom senare fick hon iallafall lite medicin. Barnen fick bara Milo till frukost idag, så vi gav de pengar till bröd. Dock hann ju inte brödet komma förrän skolbarnen redan var påväg till skolan. Menmen. De små fick iallafall!
Själv fick vi bröd och gröt till frukost. Gotteligottgott!
På förmiddagen ville Bea sova, men Hanna fick ett ryck och bestämde att vi skulle städa rummet. Det behövdes verkligen så ja.. Det var bara att lyda! Plockade i ordning så gott det gick och sen sopade Hanna golvet för fulla muggar! Vi hade bokstavligen en hel sandlåda här inne. Inte konstigt att det var äckligt att sitta på golvet igår, haha…
Till lunch fick vi spagetti med den goda grytan. Vi bara älskar den! Vilade en liten stund efter lunch innan vi gick till barnen. Det blev en mysigt eftermiddag med bus och lek! Innan vi gick hem hjälpte vi till att duscha barnen. Kaki, en av de mindre flickorna somnade på Hannas rygg medan vi höll på att hjälpa till. Så afrikanskt.
På vägen hem köpte vi vatten, Bea bar det på huvudet hela vägen från vår tant med kall dricka och hem! Stolt! Det är tungt ska vi veta. 15 liter vatten på huvudet i en otymplig påse. Men ack vad man känner sig afrikansk! Hihi!
Till kvällsmat fick vi, hör och häpna – POTATIS! Första gången, och när Faustina berättade att vi skulle få potatis lät hon så stolt. Hon hade gjort den typ som pommes och sen fick vi små korvslantar till. Förta gången vi fick korv också, najs!
Sen satt vi som vanligt på vårt rum, snackade skit och åt snacks. Alltid så mysigt. Det är som att ha tjejkvällar varje kväll!! 😊
Idag så vill jag (Hanna) säga grattis till min morfar. Grattis på födelsedagen bästa morfar. Kram till dig.
Onsdag 11 november:

Idag åt vi frukost redan vid 06.30. Det för att vi skulle vara på barnhemmet redan vid 07.30 – idag var det nämligen utflyktsdags! Väl hos barnen började vi med att klä på de alla lite ”finare” kläder. Åtminstone se till att alla hade underkläder och både en nederdel och överdel på sig haha. Efter en stunds väntan kom trotron som skulle ta oss till en by som ligger bredvid Ashem. Där skulle vi titta på de äldre barnen från barnhemmet när de deltog i olika sportaktiviteter då det var skolturnering.
Barnen var helt överlyckliga i trotron på vägen dit, de får ju inte komma utanför byn då ofta liksom. Vi satt 38 personer i en trotro som är gjord för 12, that’s How we do it in Ghana.
Det var en väldigt mysig dag, trots att några av barnen var sjuka. Turneringen pågår från idag-fredag och de tävlar i netball (nästan som basket), volleyboll och fotboll.
Mary (kokerskan) hade fixat lunch åt barnen som vi tog med och vi hade köpt massa vatten så det räckte hela dagen. När John kom med vår lunch se vi även bett honom köpa glass åt alla barnen – det var väldigt uppskattat!
På eftermiddagen kollade vi på några matcher till innan barnen började bli trötta så vi ringde trotron och sa att vi ville hem. Dock är det ju Ghana-tid som häller, så det tog över en timme innan den kom. Menmen. Även idag så somnade Kaki på Hannas rygg. För att slippa gå och hålla i henne hela tiden hjälpte Mary Hanna att göra det på det afrikanska sättet. Hon tog en tam (en stor tygbit) och virade runt båda och knöt. Sen satt Kaki på plats.
En sak som vi tänkte på mitt i all hast när vi försökte samla ihop barnen och göra oss redo för hemfärd var att det är så olikt från Sverige. Här hade vi egentligen noll koll på var våra ungar var. En del såklart, men långt ifrån alla. Men de har stenkoll själva och på varandra! Hemma hade man verkligen behövt rada upp alla på led och få de att stanna för att vara säker på att alla kom med hem. Här bara dök alla upp när trotron kom. Man behöver inte passa upp på barnen här på samma sätt. De är alltså väldigt självständiga!
När vi kom hem var vi helt slut. Kändes som vi hade sprungit maraton eller något!
Vi fick ris och en stuvning med korv i till kvällsmat, väldigt gott.
Efter det satt vi och pratade inne på vårt rum en stund innan det var dags att ösa lite vatten över sig. Sen hoppade vi glatt in i våra kokonger (myggnät)!
Torsdag 12 november:

Idag fick vi gröt till frukost! Och bröd såklart. Vi satt kvar och snackade ganska länge och Hanna o Guinevere planerade sin resa till norr som går av stapeln på söndag. Sedan tog vi det mest lugnt fram till lunch för det var inte lönt att gå till barnen. Vi fick nudlar till lunch! Muuuuums!
Sen gick vi till barnen direkt. De har ingen skola varken idag eller imorgon pga turneringen. Det är mysigt att vara på barnhemmet när fler av barnen är hemma!
Vi spanade in sovrummen lite extra idag då vi bestämt oss för att göra något åt deras sovsituation. Som det ser ut nu har de äldre pojkarna 2 rum med 5 sängar i ena och 6 i andra. De äldre tjejerna har ett rum med 8-10 sängar.
Sen kommer vi till själva problemet, de små barnens sovrum. För det första ska tjejer och killar egentligen ha separata rum, men det blir svårt för oss att fixa. I det rummet finns 3 sängar där de sover 4 personer. Sen har de en ganska tjock men väldigt hård madrass som är kanske 2*4m där 10 barn sover och de har en sjukt tunn madrass som är mindre där de sover 6 personer. Det är helt knäppt! Detta är något vi verkligen prioriterar att förbättra.
Det regnade nästan hela eftermiddagen, kom stora skurar. Vi som trodde regnperioden skulle ta slut snart! Men det är ju bra för folket här när det regnar för då får de mer vatten.
Innan vi skulle gå hem kom en lastbil med massa ved (stora trädklumpar) som rebekka hade köpt åt barnhemmet då de börjar få slut på ved. När vi skulle ta oss hem kom ännu en stor skur, och precis då körde en taxi förbi, så vi stoppade den och hoppade glatt in! Det var första gången vi tog taxi hem från barnen haha. Betalade hela 2 cedis (~5 kronor).
Till kvällsmat fick vi pannkakor och resten av kvällen gick till att skölja av oss och sen ha en av våra traditionella tjejkvällar. Mys!

Idag vill jag (Bea) även passa på att hälsa stort grattis till min fina morfar! Hoppas du haft en fin dag. Massor med kramar till dig!
Fredag 13 november:

Det blev minsann gröt till frukost idag med – lyx.
Bea mådde inte så bra på förmiddagen så vi stannade hemma och vilade.
Till lunch fick vi redred, det är en ghansk rätt som består av en böngryta som man själv häller pulver i för att göra tjockare och den har man stekt plantain till.
Efter det gick vi upp till byn och köpte varsin glass! Mums!
På eftermiddagen hjälpte Bea Rebekka att tvätta och efter det tvättade även Hanna sina grejer. Det var på tiden för hon hade nästan inga kläder kvar att ha på sig. Till kvällsmat fick vi spagetti med den goda såsen och sen hade vi en liten överraskning för Rebekka eftersom hon åker till Namibia på söndag.
Vi gjorde vårt rum lite fint, tände vårt nutellaljus och dukade upp en massa snacks på våra bord (resväskor). Hade en väldigt mysig näst sista tjejkväll 😊
Lördag 14 november:

Till frukost blev det bröd och ägg. Under förmiddagen tvättade Bea och Guinevere sina kläder, samtidigt lyckades de bränna sig ordentligt i solen – lyckat. Men, fint när det lägger sig och man blir brun! Det tog ett par timmar. Så när vi var klara var det dags gör lunch, Rebekka hade önskat Faustinas kycklingsoppa med plain rice. Det var supergott!
Efter lunch gick vi direkt till barnen. Lekte en stund innan det var dags för Rebekkas goodbye-party för barnen. Det började med att vi hjälptes åt att göra fattiga riddare. De blev inte riktigt som hemma då det smälte lite i värmen och blev som karamell nästan, men det blev gott ändå minsann! Det tyckte även alla på barnhemmet.
Under tiden höll Mary på att förbereda maten inför kvällen. Rebekka hade nämligen köpt kyckling till barnhemmet som de skulle äta till kvällsmat. De får sällan äta kyckling då det är för dyrt så nu var det verkligen fest. Vanligtvis brukar de bara få sin skål med mat och gå runt o äta/sätta sig där de vill. Men idag hade de radat upp dig och satt som ljus i klassrummet på bänkarna och väntade. När maten kom ville de även att vi skulle äta, Mary dukade då upp ett bord åt oss innanför klassrummet. Vi kände att hon verkligen inte behövt det och att maten ju var till barnen, men samtidigt var detta något hon ville göra för oss. Hon ville så gärna bjuda oss på mat, så vi tackade och åt. Det var väldigt gott, tyckte både vi och alla andra!
Stannade kvar en liten stund efter maten men sen var vi tvungna att gå hem, i mörker. Hemma väntade en skål med nudlar på oss.. Vi var ju inte direkt så hungriga men åt lite bars för sakens skull. Så nu är vi vääääldigt mätta och nöjda med dagen. Hade även vår allra sista tjejkväll tillsammans med Rebekka. Den blev inte så lång för vi var trötta, men ack så mysig!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *