Sängar – Solsemester

Fredag 20 november:

På morgonen gick Hanna och Guinevere till barnen (Bea har inte mått bra inatt så hon vilade).
Allt var som vanligt. Kaki surade men annars var det frid och fröjd.
Till frukost fick vi bröd och ägg. Och såklart Milo! Efter det gick Guinevere upp till byn och köpte det sista hon behövde innan sin hemfärd. Sen tog hon sin sista bucketshower innan de var lunchdags – spagetti med den goda såsen.
Tina och William kom vid 12 för att hämta Guinevere. Hon var så ledsen, och såklart vi med. Kommer sakna henne här! Även om hon inte varit här så långe.
På eftermiddagen gjorde vi inte mycket. Spelade på mobilen – vi har blivit beroende av spelet cooking fever, tog det lugnt och så bara.
Till kvällsmat fick vi jam och tonfisk. Inte vår favorit direkt…
Resten av kvällen har Bea lusinspekterat Hannas hår. Där var inget, men det litar inte Hanna på haha! Har även plåstrat om Beas fot som har fått ett sår under sig. Hoppas inte de blir något med det!

Lördag 21 november:

Inatt har Bea haft fight på toaletten med en kackerlacka. Den vägrade flytta sig från toaletten. Men det slutade med att Bea vann!
Till frukost idag fick vi buffrot! Det är gott!
På förmiddagen duschade Hanna, den gjorde vi oss fina inför bröllop. Till lunch fick vi nudlar och sen gick vi upp till byn och mötte John som följde med oss till Eshem där bröllopet ägde rum. Vi har ingen aning om vem det var som gifte sig. När vi först kom dit så tog John mikrofonen och ställde sig i mitten och presenterade oss. Alla applåderade, fotade och filmade oss.
Sen fick vi sätta oss på de bästa platserna. Bara för att vi är vita..
Självs bröllopet var väldigt annorlunda från hemma!
Det var pengainsamlingar hit och dit, sen en massa dans och sång. Väldigt mycket glädje och väldigt mycket folk!
Runt 16 var det slut och då hoppade vi in i en taxi och tog oss hem.
Köpte dricka hos vår drick-tant. Hon är alltid så söt. Sen gick vi hem och fick jollof och ägg till kvällsmat. Beas favorit! Bad även om lite te då Bea varit hes igår och idag. Det hjälper alltid lite med varm dricka!
Ikväll har Hanna bitit Bea två gånger. Det är bara någon hon gör liksom. Men hon har även klämt Beas finnar och porer så det var okej!
Det är så vi myser i Ghana!
Söndag 22 november:

Till frukost idag fick vi ägg och bröd.
På förmiddagen var vi hemma och tog det lugnt. Kunde inte gå till barnen då Beas fot ha blivit mycket sämre. Såret har blivit riktigt infekterat och det börjar bildas varbölder. Usch! Så vi spelade massa kort och yatzy och lyssnade på musik för att fördriva tiden.
Åt frukt till lunch och den gick vi tillbaka till att vila. Innan kvällsmat ville Hanna gå och köpa kredits till internet-dosan. Bea var inte så sugen på det men det gick att locka med henne om hon fick glass, hihi.
Till kvällsmat åt vi kokt jam och en fisk-stew.
På kvällen hände inte heller så mycket. Hanna har lekt doktor och lagt om Beas fot. Vi har både handlar och äkta handsprit nu tack vare Rebekka som lämnade kvar det åt oss.
Vi her även prata om den nya insamlingen ikväll, som vi startade i lördags. Vi har redan fått in 6000! Det är galet! Ni är BÄST!
Måndag 23 november:

Idag fick vi gröt och bröd till frukost! Det var gott! Vi gick till barnen på förmiddagen, de hade lektion.
Mitt i alltihopa börjar baby hosta och den bara kräks han! Stackaren! John kom nästan precis då med, så baby fick sitta i Beas knä medan han fick massa mediciner från John. Hoppas de hjälper bra!
Gick hem för lunch vid 12 ungefär, det blev pannkakor. Helt okej!
Efter lunch räknade vi våra insamlingspengar – vi har fått in runt 10000! Vi är så grymt tacksamma. Det är helt fantastiskt, nu kan vi stötta barnen ännu mer rent praktiskt.
Därefter gick vi upp till stationen och mötte John, tog en trotro in till Swedru. Vi tog först en taxi bort till en snickare. Där snackade vi lite priser, tillslut bestämde vi oss för 3 våningssängar med tre bäddar i varje. De kostar 350 cedis styck (multiplicera med 2,3 ungefär). Sedan gick vi och kollade pris först på 9 madrasser och sedan på hur mycket de skulle kosta att sy fodral. Tog oss sedan och köpte 27 yards läder (15cedis/yard) och fraktade det till han som skulle sy. Sen gick vi och köpte madrasser och fraktade även dessa till mannen som skulle sy fodralen. Madrasserna kostade 85 cedis styck och han som skulle sy fick 180cedis för att sy alla 9 fodralen. Sen var vi äntligen klara med sängarna för denna gången! Nu ska allt bara bli bra med.
När vi ändå var i Swedru passade vi på att köpa en ny kylbox till barnhemmet. De andvänder den varje dag för att frakta mat i. Vi köpte även 96 nya skålar till barnen. Dock gick runt 20 stycken sönder i trotron på vägen hem. Tur att vi köpte så många! Innan vi åkte hem gick vi (Hanna och Bea) en liten sväng själva. Vi köpte en present till John då han fyller år imorgon. Det blev en guldklocka! Den var faktiskt väldigt fin, så nu ska vi bara lyckas slå in den med!
Sen tog vi en trotro hem. Det hade nog blivit missförstånd mellan oss och Faustina, så där var ingen mat till oss. Men det gjorde inte så mycket! Vi har ju alltid lite extramat på rummet.
Beas fot är lite bättre idag, 2 av bölderna har spräckt. Nu kommer det svåra – att försöka hålla det rent så det inte blir mer infekterat. Och de är en utmaning att göra det här nere!
Ikväll har Bea även duschat håret. Det är första gången på 15 dagar – hon har tagit rekordet, om det nu är något man vill ha. Vi kan väl säga som så att det var dags nu.
Tisdag 24 november:

En månad till julafton idag, galet vad tiden går fort! Till frukost så blev det de vanliga, stekt ägg och bröd. Bea hade för ont i foten på förmiddagen så vi bestämde oss för att stanna hemma och spela lite istället. Det blev lite skip-bo och femhundra, kul. Hanna äger ut Bea på femhundra just nu, men det kan snabbt vända. Till lunch fick vi spagetti och Fastinas goda sås. När vi var klara så gick vi till barnen. Vi hade med oss två kassar med tomma flaskor till dem. Helt otroligt att de kan bli så glada för en tom flaska. Idag var där några killar som tvättade sin trotro på barnhemmet. De spelade även musik från radion medan de höll på så barnen dansade glatt. Såklart så myste vi även en hel del med barnen. När vi var påväg hem så mötte vi Fastina, hon var trött och skulle hem och sova. Hemma väntade självklart vår mat på bordet. Vi fick ris och böngryta, den böngrytan vi fick vår allra första dag här. Idag är även Johns födelsedag. Vi har försökt få tag på honom hela dagen för vi har en present till honom från oss, Rebekka och Guinevere. Till sist ringde han och sa att han kommer. Vi gav honom presenten (en guldig klocka) och han blev överlycklig. Innan han ens hade öppnat den så sa han att han älskade den, så gulligt. Tyvärr så hade han ingen födelsedags fest. Hans plan var att ha en fest med alla barnen i hela byn men tyvärr hade han inte råd med det så han hoppas på att kunna göra det nästa år istället. Han är en fin person och helt underbar med barn.
Onsdag 25 november:

Idag fick vi buffrot (brödboll) till frukost. Väldigt gott faktiskt. På förmiddagen så stannade vi hemma för Bea behövde vila sin fot idag med. Vi tog det väldigt lugnt, Bea läste och sov lite medan Hanna låg och filosoferade. Fastina hade på något sätt lyckats fånga en ekorre och gick runt med den i handen och klappade den. Vid det här laget förvånar inget hon gör oss. Till lunch fick vi frukt. Det är så otroligt gott med frukt här nere, kan nästan aldrig bli fel. När vi hade ätit klart traskade vi bort till barnhemmet. Ester hade en stor bula i huvudet, tydligen hade hon trillat på kvällen dagen innan. Stackaren. Det blev bara en massa mys hela dagen. Barnen är helt underbara. Hanna satt och sorterade böner med den äldsta tjejen, Felicity, på barnhemmet och hade mysiga konversationer. Sen var det dags för oss att vandra hemåt. Vi kände att vi ville vara hemma i tid så Fastina slapp vänta på oss. När vi kom hem så var Fastinas dotter också här. Så söt och så lik sin mamma, gulligt. Vi fick nudlar till kvällsmat så nu är vi mätta och belåtna. Nu ska vi även packa lite för imorgon åker vi på en weekendsemester.
Torsdag 26 november:

Fastina trodde nog att vi ville ha tidig frukost eftersom vi skulle iväg för hon knackade på dörren redan vid 06.20. Men vi tog det lugnt och packade efter frukosten eftersom vi var för lata för att packa igår kväll. Vi mötte John vid vår trotrojunction för att säga hejdå. Sen åkte vi till Swedru och från Swedru till West Hill. Vi klev glatt av trotron och gick in på köpcentrumet. Kylan slog mot vår kropp, det kändes som att det var ännu kallare idag än de andra gångerna. De har julpyntat hela köpcentret med julgran och julgranskulor och spelar julmusik, så mysigt. Vi höll oss i tyglarna så mycket vi kunde – men lite shopping blev det allt. Vi handlade självklart pringles och kakor till oss i den ena supermarket. Vi kunde inte hålla oss utan vi handlade även saker till barnen. Såklart så passade vi på att äta kycklingburgare och pizza när vi var där. Det sista vi gjorde innan det var dags att bege sig var att ta ut alla insamlingspengarna så vi kan börja köpa sängar och mat. Sen tog vi en taxi från West Hill till Kokrobite och Big Millys Backyard. Det är här vi ska vara på semester enda till söndag. Vårt rum har a/c och det ska bli så skönt med ett svalt rum för en gångs skull. Vi har även egen toalett på rummet och en dusch, men de är halvt utomhus. Duschen var väldigt häftig för där var inget tak. Så när man duschade kunde man se himlen, palmerna och bananträden. Vi chillade en stund på rummet, vårt trådlösa wi-fi fungerar så bra här så vi är överlyckliga. Sen gick vi och satte oss i baren och tog en öl innan kvällsmaten. Det blev en Club, en ghansk öl. Vi tyckte båda att den var väldigt god. Kvällsmaten var ju såklart också väldigt god och vi njöt av varje tugga. Tror inte att man kan ha det bättre än oss just nu, sitter och äter ett gott mål mat med utsikt över det öppna havet. Vi satt kvar ett bra tag innan vi gick in på vårt rum igen för att sova.
Fredag 27 november:

Vaknade tidigt idag men Hanna tyckte att vi för en gångs skull kunde sova lite längre eftersom vi hade semester. Dock blev det inte så mycket av det för vi fick in en ödla på rummet. Hanna var fast besluten med att den skulle ut, och till sist lyckades hon. Efter det gick vi för att äta frukost. Bästa frukostmenyn vi har sett på länge, det fanns så mycket att välja mellan. När vi hade ätit klart så gick vi in på rummet igen för att hämta lite pengar sen gick vi loss med vår shopping av souvenirer. Vi beställde även lite saker som vi ville få gjort och resultatet blev toppen. Vi kan tyvärr inte berätta vad eftersom det är julklappar. Tyvärr så kan man inte vara på stranden idag för att det är tidvatten och otroligt mycket skräp på stranden som vattnet har tagit med sig upp. Vid halv två kom våra kompisar (Julia, Amanda & Jessica) som vi ska spendera helgen med. Vi har bara träffat Julia innan men det ska bli kul att lära känna nya människor. Ni som känner oss vet ju att vi inte är så blyga när det gäller att träffa nya människor. Vi gick och bokade surflektioner, för det är ju klart att vi ska surfa igen. Det var så roligt sist så ser framemot imorgon. Sedan gick vi och åt lite lunch, även den var väldigt god. På eftermiddagen var vi på stranden. Vattnet har sjunkit undan mer nu. Det blev ett dopp i havet sen gick vi och duschade av oss och gjorde oss redo inför en mysig kväll. Vi satte oss i baren och spelade kort alla tillsammans. Till kvällsmat så var det buffé (kyckling, jollof, chips, sallad mm.) det var gott, de tog väldigt mycket mat till oss så man orkade inte äta upp allt. När vi hade ätit klart så satt vi och tittade på dans- och trumuppvisning. Sen gick de andra och la sig för de var trötta. Vi var dock pigga så vi gick och satte oss i baren. Då kom vår surfinstruktör och bjöd oss på en öl. Vi hade en väldigt trevlig kväll och nu ska vi sova för klockan är väldigt mycket och Hanna ska surfa imorgon vid 9, hehe.
Lördag 28 november:

Det blev ingen frukost innan surfingen denna morgon, man vill ju inte råka få upp den igen. Bea stannade kvar på rummet och pratade med sin mamma, för hon ska inte surfa. Vi andra var redo för en timmes roligheter. På stranden gick vi igenom några saker lite snabbt sen fick Julia och jag ge oss ut i havet. Vi slapp introduktionen denna gången eftersom det inte är första gången vi surfar. Denna gången skulle vi testa det korrekta sättet att ställa sig upp (från mage upp på fötterna) istället för det lätta sättet (från mage till knä, sen upp med ett ben och ställa sig upp). Jag tyckte att det var så otroligt roligt och jag lyckades rätt bra. Stod upp nästan hela tiden, superskoj. Även Mr Bright, vår surfinstruktör, tyckte jag var duktig så han tyckte jag skulle fortsätta träna medan de andra körde det ”lätta sättet”. Tiden går tyvärr för snabbt och det var över för fort. Men tur nog så har vi en lektion till i eftermiddag. Jag gick och sköljde av mig i duschen för att få bort det mesta av saltet. Sen gick vi och la oss på stranden och chillade lite. Tiden gick så fort och helt plötsligt så var det dags för att surfa igen. Det var lika roligt nu som imorse. Inte sista gången Hanna surfar, det är en sak som är säker. Hanna har skojat och sagt att surfing är hennes dolda talang och så bra som det har gått för henne så är det nästan sant. Under tiden som vi surfade så pratade Bea med släkten där hemma, det var mysigt. Hon fick så mycket energi av att höra familjen! När vi var klara så åt vi lunch, vi som hade surfat var vrålhungriga så det satt fint med lite mat. På eftermiddagen gick vi runt och shoppade lite mer. Hanna passade även på att prata lite med Emma i USA och visa henne hur vi har det här. När vi var klara satte vi oss i baren för att ta det lite lugnt och prata. De höll på att spela in en ”kristen zombiefilm” så där sprang det runt lite blodiga människor överallt. Vi fick förfrågningen om att delta men vi kände att det inte riktigt var vår grej. Till kvällsmat åt alla vegetarisk lasagne, mums! Sen satt vi och pratade ett tag men alla var helt slut efter dagens härligheter så det blev att vi alla gick och la oss. Sängen och kudden var skön så vi tackade inte nej till lite sömn.
Söndag 29 november:

Idag är det exakt 2 veckor tills vi åker hem. Det har vi blandade känslor kring. Men vi har fått höra från de andra volontärerna hur hemskt det är att lämna barnen, så det är inget vi vill…
Idag gick vi upp runt halv 9 för frukost. Vi äääälskar frukostmenyn här. Helt underbar!
Efter det packade vi ihop alla våra saker och sen gick vi för att checka ut och betala. Sen gick vi ner till stranden och la oss och solade en stund innan det var dags att gå upp och göra oss redo för hemfärd. De andra tre tjejerna skulle nämligen bli hämtad vid 2 för de skulle åka hem till kalla Sverige idag. Vi duschade och fixade det sista och pt lunch lite hastigt för vi ville vara klara vid 2. Kom William vid 2? Nej.. Ghana tid..
Vid 3 ungefär tullade hans bil in på området. Så där satt vi och Ugglade.
När de blivit hämtade gick vi och fixade en taxi. Åkte tillbaka till West Hill för Hanna skulle fixa en julklapp till. Sedan tog vi en taxi till Swedru. Det kostar lite men det är det värt!
I Swedru hittade vi en trotro som tog oss hem till Gomoa Tarkwa.
När vi gick från stationen och hemåt kom Emmanuel och hans kompisar springande mot oss. Vi hörde att det var Emmanuel då han har så roliga ljud för sig hela tiden. De tog alla våra väskor nästan och hjälpte oss bära hem allt. Så himla härliga och snälla!
Den lilla grannpojken som frågat efter ritpapper kom och sa till oss att maten stod i köket och väntade på oss. Då passade vi på att ge honom ett ritblock och lite pennor. Han var så himla glad! Och vi blev så glada av att se honom med ett sånt stort leende.
Vi åt våra pannkakor, packade upp lite och sen gick vi och la oss.

Puss & kram skumbanan /Hanna
Massor med kärlek /Beatrice

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *