Näst sista veckan

Måndag 30 november:

Vi fick ägg och bröd till frukost idag. Förmiddagen gick till att skiva blogg, så att ni har något kul att läsa! Under tiden spelade vi mobilspel, löste sudoku och lyssnade på musik – såklart.
Till lunch fick vi Jollof, så Bea var glad och nöjd.
Efter lunch gick vi först upp till Grace och kollade av med grejerna vi har lämnat in till henne. Sen gick vi till barnen. Vi hade med oss 3 handdukar idag som vi lämnade, de blev väldigt glada!
Så tack till Julia och Jessica som lämnade sina handdukar till oss! 😊
Bygget, som vi har skrivit om innan, har stått still ett tag. Men idag arbetade de för fullt! Och vi tror att grunden är klar nu. Så det känns ju bra!
Gick hem runt 17, fick fisk-stew och kokt jam till kvällsmat. Den var faktiskt okej idag!
Resten av kvällen har vi inte gjort mycket mer än att äta pringles och chilla. Ganska skönt!
Tisdag 1 december:

Alltså förlåt men… HUR BLEV DET DECEMBER?! Paniiiiiiiiiik.
Någon måste ha satt våra liv på snabbspolning för detta är inte rimligt.
Idag fick vi bara bröd till frukost, sen skrev vi lite blogg innan Bea bestämde sig för att tvätta lite! Hon tycker faktiskt om att tvätta. Under tiden påbörjade Faustina lunchen, och då hon skulle göra spagettin med den goda såsen så passade Hanna på att skiva ner receptet så vi kan frossa i det där hemma också.
Efter lunch ringde vi John och sa att vi var redo för att åka till Swedru. Dock va inte han riktigt redo än, så vi väntade. Tog väl längre tid än han trodde med socialarbetaren. Sen började det ösregna. Så vi spelade 500 medan vi väntade.
Vid 16 bestämde vi oss för att gå upp till byn och köpa lite nödvändigheter. Precis när vi kom tillbaka såg jag att några av mina (Beas) underkläder hade trillat ner i grusen när det regnade. Vad tror ni inte händer då? Jo Emmanuel, vår räddare i nöden, hade sagt till en av de små granntjejerna att tvätta de åt mig. Det är ju helt knäppt! Kommer hem och där sitter hon och tvättar mina trosor… Gick genast in och hämtade lite godis åt henne och tackade så mycket.
När vi hade varit hemma i ungefär 10 minuter ringde John och sa att vi skulle åka ny. Vi bara ”okej men klockan är ju mycket!” Men människor från Ghana och tider… Ja, det är bara att ge upp.
Vi tog en trotro till Swedru. Sen gick vi in till ett ställe där vi trodde vi skulle hyra en lastbil, men nej, John skulle bara köpa en trumma… Det skrattade vi gott åt! Så typisk honom!
Sen gick vi vidare till ett annat ställe där vi hittade en liten (3*2 meter liten) lastbil. Bea och John hoppade upp på flaket och Hanna fram i lastbilen sen körde vi bort till madrasserna och började lasta på. 9 madrasser fick plats, men de var precis, så vi började undra hur sängarna skulle få plats… Därifrån satt Bea uppe på 5 madrasser uppe på flaket – såhär gör man bara i Ghana, Don’t try at home.
Väl hos snickaren började de montera ner alla sängarna. Skumt tänkte vi, men smart! Vi hjälpte till att springa fram och tillbaka och lasta på allt. Tillslut var vi klara, då slängde de upp alla madrasserna ovanpå och sen några spännband runt det och sen var det klappat och klart! Bea och Hanna knycklade in sig i passagerarsätet. Där var inte allt för mycket plats. John och en av hjälparna hoppade upp på alla madrasserna och la sig där som ingenting, sen bar det hemåt!
Vi tänkte först att det var farligast för de dör uppe på flaket, men när vi insåg att vår dörr var helt sönder och öppnade sig när den kände för det så insåg vi att det var nog en farligare bilfärd för oss! Men vi överlevde och skrattade gott!
De släppte av oss så vi kunde gå hem och äta när de körde bort till barnen och lastade av allt.
Vi åt nudlar – gott! Men där var ganska mycket rester så det gav vu till grannbarnen. De blir alltid så glada för lite mat. Idag agerade Emmanuel boss. En sked till barnen, 5 till mig! Haha! Han är go ibland.
Nu är vi trötta och nöjda med dagen, så nu ska vi sova gott. Godnatt!
Onsdag 2 december:

Idag är det Beatrices namnsdag – grattis grattis! Tackar för alla gulliga meddelanden och sms från släkt i vänner där hemma.
Till frukost idag fick vi bröd och ägg!
På förmiddagen vilade vi för Beas mage är inte riktigt som den ska, igen. Den verkar inte gilla Ghana lika mycket som vi gör!
Bea löste även sudoku så hon ligger i fas. Vi åt frukt till lunch innan vi gick till barnen. Vi hann dock bara upp till Grace innan det började ösregna… Men Grace fixade en taxi till oss, haha. Vi kunde väntat ut regnet, menmen. Hos barnen stod sängarna nedmonterade med delarna uppradade längs väggarna. Ska bli spännande att se hur det blir!
Idag duschade läraren alla barnen lite snabbt, sådär mitt i lektionen. Vi pumpade vatten och barnen la sig under pumpen så tvättade hon av de. Det var väldigt varmt så det var väl antagligen därför.
Emmanuella var väldigt sjuk idag, stackaren. Hon låg bara och sov o sov för hon hade så hög feber…
Runt 15.39 kom John och hälsade på, som han brukar. Sen körde han oss tillbaka till byn på sin motorcykel. Efter det skulle han ta Emmanuella till vårdcentralen!
När vi kom hem kom plötsligt strömmen tillbaka! Så nu ligger alla telefonerna och wifi:et på laddning, haha!
Till kvällsmat fick vi pannkakor. Det var helt okej för vi trodde vi skulle få jam!!!
Efter det ha vi chillat. Hanna har duschat men Bea orkade inte riktigt så hon tog bara lite vatten. Tvätta håret är överskattat här nere…
Torsdag 3 november:

Till frukost blev det bröd idag.
På förmiddagen gjorde vi inte mycket, Bea sov för hon hade så ont i magen. Hanna filosoferade, spelade mobilspel och grejade lite.
Till lunch fick vi frukt, det gillar vi! Sen ringde vi John och sa att vi var redo att åka till Swedru, igen! Denna gången för att köpa mat!
Det blev en hel del shopping. Vi köpte två säckar ris (200kg), en säck bönor (100kg), en säck men någon slags cassava, lök, vitlök, tomatsås och spagetti.
Lastade allt i en trotro och åkte tillbaka hem. Kom hem runt 18.30 och åt jollof som stod redo och väntade på oss. Väldigt gott!
På kvällen när vi skulle gå på toa hände något läskigt och creapy. Hanna gick in på toan och skulle precis sätta sig när hon sen DEN STÖRSTA SPINDELN. Alltså vi har inte sett någon som är såhär stor sedan vi kom hit. Den var större än våra händer. Den var GIGANTISK.
Vi ropade såklart på våra grannbarn, som vanligt. De skrattade nästan lite åt oss när vi sa ”can you help us take out a spider?”. Men när de såg den. Då skrattade de inte längre! Och tycker folket här att spindlar är stora – DÅ är de stora!
Får väl se om vi får någon sömn nu… Usch väg fy!
Fredag 4 december:

Till frukost fick vi bröd och ägg, tror ni som läser bloggen har lärt er det vid det här laget nu. På förmiddagen gick vi bort till barnen. Idag hade alla barnen lovdag för tydligen är det farmers day. Kul att få umgås lite med de äldre barnen också. Oftast är de i skolan när vi är på barnhemmet så det blir bara att vi får träffa dem någon timme på eftermiddagen. Vi vet inte vad barnen hade fått till frukost denna morgon men något med socker måste det ha varit. De var helt galna och hade så otroligt mycket energi! Det är både roligt och jobbigt. Kofi och Nana hängde i Hanna och om hon gick någonstans så följde de efter som svansar, rätt gulligt. Även papa Thomas kom och hälsade på idag. Vi gick hem när det började bli dags för lunch. Vi fick spagetti och grytan idag. Den är så god och nu har vi även fått receptet så vi kan göra den hemma. På eftermiddagen satt vi på vårt rum och skrev lite på bloggen så ni där hemma får veta vad som händer. Till kvällsmat fick vi jam och tonfisk. Ingen höjdare så det blev att man gick och la sig lite småhungrig med frukosten i tankarna.
Lördag 5 december:

Inatt så har tyvärr Bea varit dålig, hon har feber och ont i halsen. Tråkigt att hon ska bli sjuk igen. Vi fick bara bröd till frukost idag så Hanna blev lite grinig eftersom hon var hungrig. Bea sov hela förmiddagen eftersom hon inte mådde så bra. Hanna vilade lite sen blev hon rastlös så hon spelade mobilspel, gick ut och filosoferade. Till lunch så fick vi kokt jam, kokt plantain och en fisk-stew. Vissa av er där hemma har sett det på bild och för er som inte har gjort det så kan vi ju säga att det inte såg så tilltalande ut och det smakade ingen höjdare. Efter lunchen gick Bea upp till byn och köpte glass för sin hals. När hon kom tillbaka så fick Hanna ett ryck och började packa. Så nu är hon nästan helt färdigpackad. När vi var klara så gick vi upp och hjälpte Fastina med vår kvällsmat. Hon lärde oss hur hon gör sina goda nudlar och vad hon har i. Så nu har vi även det receptet. Så till kvällsmat fick vi ju såklart nudlar och det smakade ljuvligt. På kvällen så har vi lyssnat på julmusik och myst.
Söndag 6 december:

Idag är det andra advent och bara en vecka tills vi åker hem, hur galet är inte det? Vi vill helst inte tänka på det eftersom vi inte vill åka hem. Till frukost fick vi gröt, ägg och bröd. Bea ville inte ha sitt ägg så Hanna fick det och såklart blev hon överlycklig för det betydde mer frukost. På förmiddagen så kom Beas ryck så nu är hon också nästan helt färdigpackad. Hanna låg mest och kollade på och spelade lite spel. Till lunch fick vi pannkakor. När vi har satt oss ner så kommer Fastina och säger I’m coming. Det betyder att hon ska gå och göra något men kommer tillbaka när hon är klar. Vi är så vana vid det just nu så vi tänkte inte mer på det. Men fem minuter senare så kommer hon tillbaka med två ”glassar” (mer frysen jordgubbsyoghurt) till oss. Hon är så söt och snäll. På eftermiddagen sorterade vi alla saker som vi ska ge till barnen och vi insåg att det var väldigt mycket. Men nu har vi i alla fall lite bättre koll på läget. Efter det så vilade vi lite sen kom Fastina och sa att hon skulle börja på kycklingsoppan som vi skulle få till kvällsmat. Vi hade bett henne säga till oss när hon skulle börja eftersom vi ville lära oss det receptet också. Så nu kan vi göra hennes goda men starka soppa hemma. Vi njöt riktigt mycket när vi åt den till kvällsmat. När vi var klara gick vi in på vårt rum. Vi har inte haft någon ström på hela dagen men nu kom den äntligen tillbaka. Vi spelade lite femhundra och gick sedan och duschade. Där var en till stor spindel idag igen! Varför har alla stora spindlar börjat komma nu? Hade de inte kunna vänta en vecka? Vi duschade ändå och när vi var klara så bad vi Emanuel att döda den vilket han gjorde. Denna spindeln var mindre än den häromdagen men den hade grövre ben och var hårig. Usch, spindlarna hade vi kunnat vara utan.

Puss & kram skumbanan/H                                                                                         Massor med kärlek/B

 

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *