Avsked – Ensamhet – Safari

Söndag 15 november:

Beatrice:
Åt frukost redan vid 6 idag, sen följde jag och Rebekka med Hanna och Guinevere upp till trotron. Nu far de två mot norr för safari!
Det blev ett snabbt hejdå från Rebekka som åker hem idag, men det gjorde inte så mycket för tydligen hatar hon att säga hejdå.
Direkt efter det traskade jag och Rebekka bort till barnen. De fick Milo till frukost. Sen var det hopp och lek ett tag. Det kom en man som barnen kallar för ”papa Tomas”. Han brukar tydligen komma och hälsa på emellanåt. Han var så söt med alla barnen! Organiserade små stafetter och lekte en massa. Sen kom han bort till mig och Rebekka och frågade om lov för att lämna och istället hälsa på sin familj. Välsignade oss gjorde han också, väldigt fin gammal man.
Tog sedan ett gruppfoto på Rebekka och alla barnen. Det blev så fint! Sen klädde vi alla barnen lite finare då de skulle till kyrkan och gick sedan med de mot kyrkan. På vägen (vid buskarna) var det någon form av jakt. Säkert 20 män sprang runt med stora köttknivar och jagade ett djur som de beskrev som ”stort och farligt”. Har ingen aning om vad det var för djur, och vill nog inte veta! Vi småsprang förbi området med våra barn. Väl uppe vid kyrkan sa Rebekka hejdå till alla, sen traskade vi hem för att fixa det sista.
Rebekka duschade en sista bucketshower, packade ihop det sista och sen åt vi lunch innan det var dags för henne att ta med väskorna upp till vägen och hoppa in i en bil som kommit för att hämta henne. Och oj vad hemskt det blev då helt plötsligt! Både jag, Faustina och Rebekka grät. Det är aldrig kul att säga hejdå! Kommer sakna dig väldigt mycket här Rebekka, men vi ses till våren!
På eftermiddagen gick jag till barnen igen, nu ensam. Känns lite konstigt men ska nog bli bra att va själv ett tag, tror jag behöver det.
Baby var sjuk idag på barnhemmet, han kräkte och kräkte, stackaren. Stannade ganska länge för det är så mysigt när alla barnen är hemma på barnhemmet! Gick hem runt 18 och fick pannkakor till kvällsmat. Faustina kom ner med det på rummet till mig med en ledsen blick och sa ”now it’s only you. Can you sleep Alone?” Hon är ju för söt!
Hon är dessutom extra söt idag för hon har fått sitt hår flätat i såna där coola afrikanska flätor!
Resten av kvällen pratade jag med min fina bästa vän Emelie. Åh vad jag saknar henne!

Hanna:
Idag åt vi frukost redan vid kl 6. Sen började vi gå upp mot vår trotro junction. Idag är det Rebekkas sista dag så hon och Bea ska gå till barnhemmet och jag och Guinevere ska åka till norr på lite äventyr. När vi höll på att gå så kom där en trotro farandes som skulle till Swedru. Så vi fick säga ett hastigt hejdå till Rebekka och sedan hoppa in i trotron. Tror alla tyckte det var rätt skönt att det blev så hastigt för det är aldrig kul att säga hejdå till någon. I Swedru tog vi en trotro till Accra. När vi kom till Accra så ringer Tina oss och säger att bussen snart går och att vi måste ta en taxi dit fort. Vi gjorde såklart som hon sa och skyndade oss dit. När vi kom fram så var där inte ens en buss, utan vi fick sitta och vänta i två timmar på att den skulle komma. I bussen så satt vi längst fram för att slippa bli åksjuka på vår långa resa. Vi hade för övrigt den bästa platsen för om man sitter längst fram så får man mer benutrymme och ett bord. När vi hade kört en liten bit så stannar helt plötsligt och släpper in en kille som har otroligt mycket bröd med sig. Sen gick han runt på bussen och sålde bröd till alla. När han var klar så hoppade han av bussen igen. Konstigt men bra för jag och Guinevere hade inte hunnit handla någon mat att ta med oss på bussen. Under resans gång så pratade vi, vilade, åt och kollade på den dåliga filmen som spelades i bussen. Vi gjorde även några kiss stopp. Jag kommer aldrig mer klaga på något som har med toaletter att göra, så mycket kan jag säga!! Vid ett på natten säger busschauffören att vi är framme i Tamale och måste hoppa av. Tina hade sagt att vi skulle vara framme runt 4-5 så vi blev väldigt chockade. Vi bad en taxichaufför köra oss till ett billigt motell så vi kunde sova i några timmar för enligt Tina så gick där en buss från Tamale till Mole park vid kl 6 på morgonen.
Måndag 16 november:

Beatrice:
Vaknade 05.00, klarvaken! Så jag klädde på mig och gick till barnen direkt. Duschning, insmörjning och påklädning som vanligt. Idag är både baby och nana sjuka. De blir så ynkliga när de är sjuka, såklart får de hjälp av de andra barnen och sådär. Men de ligger liksom inte nerbäddade och blir servade som hemma direkt..
Hjälpte sister Ama med lite tvätt innan jag gick med skolbarnen till skolan.
Fick 6 (!!!!) brödskivor till frukost! DET är lyx, haha.
Gick tillbaka till barnen nästan direkt efter frukost. Då blev det mer tvätt! Tycker faktiskt det är ganska najs att tvätta för hand, det är rogivande på något vis.
Både stora Jessica och stora Benjamin var hemma idag för att deras skoluniformer var sönder. De sa att de var hemma dels för att de inte fick vara i skolan med tradiga uniformer, men även för att de tyckte det var pinsamt.
Efter tvätten undervisade jag lite matte. Hade enkla plustal, som de jobbat med innan. Men introducerade även några enkla minustal för de. De tyckte det var kul! Och det tyckte faktiskt jag med.
Hjälpte Mary att bära skolmaten till skolan och sen gick jag hem för lunch, jag fick Frukt. Gott!
Runt 2 kom John och hämtade mig, körde mig till barnhemmet på sin motorcykel. Faktiskt första gången jag åkte med honom! Men det var najs. Slapp jag gå igen. Var med på lite lektioner hos barnen sen var det lek och mys hela eftermiddagen. Baby och nana somnade hos mig, så la på sin madrass i sovrummet.
Som om inte det var nog somnade även Kaki på min rygg efter det. Mysigt! Hjälpte till att duscha barnen igen innan jag gick hem för kvällsmat. Fick nudlar – min favorit!
På kvällen var det lite ensamt. Och hade ingen ström…

Hanna:

Vi hade ställt våra alarm så vi inte försov oss på morgonen. Vi gjorde oss i ordning, ringde taxichauffören som hade skjutsat oss på natten och checkade ut. När taxichauffören kom så bad vi honom att köra oss till busstationen för vi skulle till Mole park. När vi kommer dit så kör tydligen bussen inte på morgonen utan den kör vid 13 på dagen. Men vår taxichaufför, snäll som han är kör vidare för att försöka hitta en annan buss. Efter en timmes letande så ger vi upp. Vi är hungriga och trötta och vi vill bara komma fram. Därför bestämmer vi oss för att ta taxi till Mole national park. Vi vet att det kommer kosta lite mer än vad vi räknat med eftersom det är 3 timmars bilfärd dit. Men det struntade vi i, vi prutade ner priset och började vår resa. I taxin dit så lyssnade vi på musik och sov lite. Jag kollade även på den skiftande levnadssituationen. I Ghana så är norr väldigt fattigt och det kunde man se, dem bor i lerhyddor. När vi såg skyltarna till parken blev vi så glada, äntligen var vi snart framme. Vi var framme på Mole motel runt 11. Utsikten över några vattenhål var helt underbar. Vi checkade in, fick en rundtur och blev visade vårt rum. Vi har redan sett babianer och vårtsvin så vi har en bra början i alla fall. Vi byter om till bikini och lägger oss vi poolen en liten stund. Sen äter vi en snabb lunch, men den var välbehövd för jag har inte ätit ett ordentligt mål mat på över ett dygn. När vi var klara kom så kom en av guiderna och sa att där var en elefant som var nära så de skulle göra ett gående safari om vi var intresserade av att följa med. Spända och förväntansfulla följde vi med ner i hopp om att vi skulle få se vår första elefant. Det fick vi. 20 meter bort från oss stod den och åt. Det var så otroligt häftigt att få se en elefant i det fria på riktigt. Vi stod och tittade på den en bra stund innan vi gick tillbaka igen. Alla människor som är på hotellet är supertrevliga. Vi har pratat med ett danskt lite äldre par och ett amerikanskt lite yngre par. Så roligt. Vi vilade lite på eftermiddagen för att vara så pigga och fräscha inför nattsafarit som möjligt. Vi åt kvällsmat sen gick vi till informationsbyggnaden för att betala jeepsafarit vi skulle på. Vi fick sitta på taket på jeepen med ficklampor. Vi använde ficklamporna till att lysa in i skogen för att hitta djur. Det var en väldigt häftig upplevelse. När vi kom tillbaka var vi otroligt lyckliga.
Tisdag 17 november:

Beatrice:
Det har varit ganska skönt att sova ensam. Ingen som pratar i sömnen, hihi. Nejmen det är mysigt, för alla grannarna är extra omhändertagande. Frågar om det går bra och hjälper mig och sånt. Har suttit och pratat med de ganska mycket.
På morgonen idag ställde jag klockan på 04.30 för att gå och se hela soluppgången. När jag kom bort till buskarna var det kolsvart. Stod där i 5 minuter sen började solens strålar visa sig. Hela soluppgången bara stod jag där och gapade. Det var så vackert!
Synd att jag inte hade telefonen med mig bara så jag kunde fota, för har fortfarande ingen ström så där är inget batteri på den. Men jag försökte ta in så mycket som möjligt med alla mina sinnen.
På barnhemmet hjälpte jag till med de vanliga morgonrutinerna. Sedan gick jag med Gladys och Florence till skolan. De plockade blommor och satte i mitt hår på vägen, sötisarna.
Till frukost fick jag bröd och jordgubbsdricka. Den var faktiskt väldigt god denna gången!
Direkt efter frukost öste jag upp vatten för att tvätta min handduk (den har bara blivit tvättad en gång sen jag kom hit – ööööööh). Passade även på att tvätta min filt och sarong, alltså bara lite större grejer. Grannmamman såg det och tyckte nog jag var ganska dålig på att tvätta. Vilket jag är om man jämför med henne! Så hon kom och hjälpte mig. Jag gick till barnen igen vid 09.30. Var med på engelska lektion innan jag hjälpte sister Ama att tvätta.
Vid 12 hjälpte jag Madame Mary att bära mat till skolan.
Fick själv redred och fried plantain till lunch, gott!
Somnade en stund, men vaknade med ett ryck när klockan slog 2 och gick då till barnen. Decmond hade några vänner där, de spelade musik och barnen dansade så glatt så!
När de stora barnen kom hem så frågade en av de efter Rebekka. Så vi bestämde oss för att köra låtarna/lekarna ”a chicken” och ”give me The ball”, som Rebekka har lärt de. Vi tänkte lite extra på henne då, för vi saknar henne allihopa!
Hjälpte sedan till att duscha barnen innan jag gick hem.
På vägen hem köpte jag kallt vatten och en god juice som jag kompenserade med min inte så goda kvällsmat (jam och tonfisk).
Har köpt plåster och banankex till Hanna idag, men shhhh, det är en hemlis!
Precis innan jag skulle lägga mig kom en av grannpojkarna fram till mig och viskade ”Madame please please can you buy me drawing sheet, i beg you please Madame”. Med världens hundögon. Dessutom vet jag att han är riktigt duktig på att rita! Så jag sa såklart ja. Sen skuttade han iväg glad.

Hanna:

Godmorgon allihopa. Guinevere och jag är spända och förväntansfulla idag igen. Vi ska börja vår morgon med ett två timmar gående safari nere i parken. Vädret var perfekt, det var lite svalare på morgonen och inte stekande sol. Skönt att gå en liten runda på morgonen också. Först såg vi mest antilopliknande djur och lite apor. Men i slutet av safarit såg vi en elefant bada. Vi var tvungna att vara på vår vakt och vi fick inte gå för nära för just den elefanten var aggressiv. När vi stod och tittade på den elefanten kom där helt plötsligt en annan lite mindre elefant som började äta på ett träd. Vi stod där ett bra tag och tittade på dem sen gick vi tillbaka till hotellet för att äta frukost. Vi fick toast och omelett, gott! När vi hade ätit klart så var det dags för nästa safari. Vi tog en taxi till en närliggande by. Där åkte vi på kanotsafari, vi kollade på fåglar och bara njöt av den underbara naturen. Efter det fick vi en rundvisning i en ekovillage. Vi fick veta hur de gör shea butter. Vi köpte även lite shea butter av damen som gör det. När vi kom tillbaka till hotellet så var det dags att äta lunch. Jag åt spagetti och tomatsås med grönsaker i. Den var god men inget och då menar jag inget klår Faustinas sås. Efter vi hade ätit så var det dags för nästa safari, det är även vårt sista safari på denna resan. Det blev ett till jeepsafari och även på detta safari såg vi en elefant. Så nu har vi fått vår elefantdos och vi kan åka hem nöjda och glada. Vi fick även se solnedgången från jeepen, det var en vacker upplevelse. När vi kom tillbaka från vårt safari så åt vi kvällsmat och denna gången tog jag kyckling och pommes. När vi var klara så gick vi till vårt rum för att packa våra saker sedan gick vi till receptionen för att betala för maten och vårt rum. När det var klart så passade vi på att duscha och sedan sova för vi ska upp vid 3 inatt och ta bussen tillbaka till Tamale.
Onsdag 18 november:

Beatrice:
Gick till barnen vid 05.40 ungefär. Morgonrutinerna var typ som vanligt, men Kaki var som hon kan vara ibland. Hon bara hängde liksom. Då får man sätta henne på ryggen för annars bara ligger hon på marken typ.
De fick spygröt till frukost idag (en gröt som vi kallar det för att den luktar spya). Inte så mysig att dela ut!
Sån tur var fick jag ägg och bröd till frukost istället. Drack såklart lite Milo också.
Direkt efter frukost åkte jag till vårdcentralen i Gomoa Oguaa för ett litet ärende. Fick lite piller och blir förhoppningsvis bättre snart!
När jag kom hem var klockan 11.30, så det var inte lönt att gå till barnen innan lunch. Vilade istället, sen fick jag spagetti med den goda röran, och sen POFF kom strömmen tillbaka! Lycka!
Gick sedan direkt till barnen. Hade lektion ett tag men idag är det så grymt varmt. 50 grader i solen… Så läraren tog med oss upp i skuggan sen satt vi där och pratade. Vi snackade massa skolsystem, den flätade läraren mitt hår. Det var en väldigt mysig eftermiddag!
När skolan var slut fick vi några kritor att rita på tavlan med.
När de stora barnen kom hem satt vi och pratade om olika länder, var jag hade varit och vart vi ville åka och då vidare. Samt om olika språk, de var väldigt fascinerade av den lilla kinesiska jag kan.
Vid ungefär 5 kom John och hämtade mig på sin motorcykel. Vi körde hem och hämtade pengar, sen tog han mig till ett område i byn som jag knappt visste fanns. Där bodde hans svärmor, av henne köpte jag ett pulver som heter Garré, som de använder i maten. Köpte två säckar för 200 cedis. Sen skjutsade han hem mig igen och då var det dags för kvällsmat. Fick jollof – MUMS!
Duschade av mig och den gick jag och la mig redan vid 19, helt slut. Sista natten ensam!

Hanna:

Slitna gick vi upp när klockan ringde vid tre. Vi fick tyvärr vänta en bra stund på att busschaufförerna skulle komma. Tydligen så sover dem på ett annat ställe. När den kom hoppade vi på bussen, betalade och sov. Bussresan skulle ha tagit 3 timmar men den tog istället 6 timmar..! När vi kom fram i Tamale så gick vi och köpte biljetter till bussen. När vi frågade han i luckan hur långt tid det skulle ta för den att komma så sa han en liten stund. På skämt så sa jag att den kommer komma om tre timmar. Gissa om jag hade rätt?! Vi fick sitta och vänta på bussen i tre timmar.. När den väl kom var vi glada. Alla skyndade sig på den. Nu ska vi bara sitta i denna äckliga buss med kackerlackor överallt, hårda säten med lite utrymme i 10 timmar. Bussfärden gick helt okej, jag hade mycket ont i rumpan dock och mina fötter svullnade upp extremt mycket. Tjejen som satt bredvid mig blev åksjuk dem sista timmarna, stackaren! Så jag gav henne ett av mina åksjuketuggummi. Alla ni där hemma som känner mig vet att jag väldigt lätt blir åksjuk. Då kan jag gladeligen meddela er att jag nästan aldrig blir åksjuk här nere. Peppar peppar ta i trä. Vägarna är det sämsta jag varit med om och dem kör som galningar men jag har mått fin fint. När vi kom fram i Accra så var det ju mitt i natten så vi var tvungna att ta in på ett motell igen. Jag tyckte att han som jobbade på motellet var riktigt äcklig och läskig så det tog ett tag för mig att somna…
Torsdag 19 november:

Beatrice:
Vaknade tidigt och gick till barnen så jag var där vid 6 ungefär.
Njöt av sista tiden hos barnen ensam. Myste massor!! Och duschade och sånt såklart.
Delade ut Milo till frukost och sen gick jag glatt hem för min egen frukost, var så himla hungrig idag. Och den tajmingen var den bästa, för jag fick både ägg, gröt och bröd idag! Precis vad jag behövde.
Sedan gick jag ner på rummet och löste sudoku fram tills Hanna och Guinevere slog upp dörren och gav mig en stor kram!
De hade mycket att berätta.
När de hade ätit sin frukost hjälpte jag Guinevere att packa medan Hanna vilade. Guinevere åker nämligen hem imorgon. Sad!
Fick ris med grönsaker i och en liten kycklingklump till lunch! Gott! På eftermiddagen gick vi till barnen. Guinevere delade ut popcorn och klubbor som sin goodbye-present. Det var uppskattat!
På vägen hem köpte vi lite goodbye-presents till Guinevere (hudkräm, tvål och lite gottis). Åt pannkakor till kvällsmat och sen hade vi vår sista tjejkväll tillsammans alla tre i Ghana. Väldigt mysigt!

Hanna:

Även denna morgonen gick vi upp tidigt. Men idag gjorde vi det bara för att vi ville hem så fort som möjligt. Mole park var helt underbart men vi är väldigt trötta på allt resande. Vi tog oss till kaneshie, en trotrostation i Accra. Där hoppade vi på en trotro till Swedru. I Swedru så byta vi trotro och åkte hem till Gomoa Tarkwa. När vi kom gåendes så hälsade alla oss välkomna tillbaka. Känns så skönt att vara hemma igen. Vi gjorde en plan att vi skulle attackera Bea med kramar när vi kom hem, and so we did. Hon blev förvånad men såklart glad. Vi åt vår frukost sen hjälpte Bea Guinevere och packa medan jag vilade lite. Well..ni vet redan resten eftersom Bea har skrivit det. Har ni glömt bort det så får ni väll ta och läsa igen! 😉

Puss&kram skumbanan/H
Massor med kärlek/B

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *