Utflykt – inköp – getter

Söndag 25 oktober:

Idag var dagen då Bea kände sig nästintill frisk igen, lyckan var stor!
Till frukost åt vi ägg och bröd, och drack MILO (deras version av oboy). Sedan chillade vi och väntade på Guinevere och Claire som skulle komma och hälsa på. De är från Nederländerna och jobbar på ett annat barnhem som heter Moms Care. De kom runt halv 11, så då var det inte lönt att gå till barnhemmet utan istället pratade vi och bara umgicks fram till lunch. Till lunch fick vi massa pannkakor och frukt! Väldigt gott! Direkt efter det gick vi till barnhemmet för att visa tjejerna hur vi har det. Vi kom precis när Maria och Sara höll på att dela ut skor och underkläder till barnen så de fick inte riktigt träffa barnen eller leka och så, men de fick iallafall se skillnaden på deras och vårt.
Lämnade de på trotro-stationen innan vi gick hem igen. Till kvällsmat fick vi chiliris (äntligen – tänkte Bea) med kokt ägg. Efter maten sköljde Bea av sig med vatten, få bort allt det sjuka. Sen satt vi på rummet och spelade musik och sjöng resten av kvällen.
Idag firar vi 5 veckor i Ghana. Tiden går för fort!
Måndag 26 oktober:

Idag var det Hannas tur att gnälla. Massa cravings hade hon! Hihi. För att få tyst på henne så åkte vi efter frukosten till Swedru, gick på internetcaféet 30 min och sen tog
vi oss till älskade Westhill! Kylan slog emot oss när vi gick in där och det var såååå skönt. Första vi gjorde var att gå på en riktig toalett och sen beställa maaaaat! Jag och Hanna delade en pizza och en kycklingburgare, så vi fick lite av varje! Efter det behövde vi inte mer mat på hela dagen, hihi.
Gick på supermarket och köpte nödvändiga saker såsom: handsprit, våtservetter, knäckebröd (som man skulle haft när man var sjuk) och såklart lite snacks!
Vi gick även till Vodafone-butiken och köpte oss en internetdosa som man laddar med GB. Så nu kan vi höra av oss till familj och vänner lite oftare – även om det inte fungerar så bra hemma.
Till sist blev det lite mer shopping, först till oss själva, och sen till barnen! Köpte massa leksaker (bollar, dockor, bilar m.m) och den köpte vi även grejer så att vi kan ordna ett disco för barnen! Ska bli kul. Allt detta kunde vi köpa tack vare alla er som skänkt pengar till vår insamling! Tusen tack 😊
På kvällen tog vi en taxi hem och nu är vi äntligen hemma – klockan är 22 och vi är trötta!
Tisdag 27 oktober:

Till frukost fick vi ägg, bröd och Milo. Efter det gick jag och Hanna till barnen, medan Rebekka åkte in till Swedru för att kolla tyg till skoluniformer med John.
På förmiddagen hade vi äntligen chansen att sitta ner och prata med Maria och Sara. Hanna hade ju träffat de en gång innan men det var första gången för Bea! De var så himla snälla och gulliga. Vid 12 gick vi hem för lunch – i regnet. Vi fick något konstigt brunt ris blandat med bönor, någon fisk”sås” lite spagetti och lite sallad. En salig blandning!
På eftermiddagen gick vi till barnen igen. Maria och Sara fotade alla barnen med några av gåvorna som de hade tagit med sig. Sen myste och lekte vi resten av dagen. Stannade ganska länge idag! Så när vi kom hem hade Fastina somnat, stackaren. Men vi fick lite nudlar till kvällsmat och åt fort så hon kunde gå hem och sova! Efter det var det ”duschdags”. Våra gränser har blivit helt utsuddade här.. Idag duschade vi alla 3 ur samma hink samtidigt som vi pratade och sjöng. Det känns så bekvämt, men samtidigt undrar vi hur det gick till liksom. För såhär öppen är man inte hemma!
Sedan satt vi och snackade till 21.30 typ – långt efter läggdags!! När Rebekka gick upp till sitt rum så var där en GIGANTISK spindel. Men när Hanna skulle se den så var den borta… Så nu ska hon sova med den lurandes någonstans i rummet – creapy! Tur att hon inte är rädd för spindlar som vi är. Vad vi vet så har vi spindelfritt här nere just nu 😊 förutom de som är döda i taket och under sängarna då…
Onsdag 28 oktober:

Idag fick vi gröt och bröd till frukost! Mumsfillibabba! Förmiddagen använde vi till att fixa lite hemma. Hanna flätade Rebekkas hår och Bara vila för att ta igen oss från sjukdom och dålig sömn!
Till lunch fick vi spagetti och en god grönsaksgryta! Därefter gick vi direkt till barnen. Det blev en mysig eftermiddag idag också! Maria och Sara tog fram massa leksaker. Först var alla så glada, men de slutar alltid med lite bråk och gråt över vem som ska få leka med vad. Men de hade ändå så roligt – och vi med!
Till kvällsmat fick vi jam och tonfisk, så nu sitter vi på rummet och äter knäckebröd med nutella istället. Hihi!
Torsdag 29 oktober:

Inatt har Bea drömt om en get som bor här utanför. Hon har fått för sig att den är ond. Och den stod och stirrade på henne ett par gånger på nätterna och hon trodde verkligen den skulle attackera henne. Men vi har aldrig sett den på dagen, och den är aldrig framme när Hanna ska upp på natten. Så nu har Hanna skrämt upp Bea och lurat i henne att det är en Ghost-Goat!
Det var ett litet sidospår! Men iallafall. Till frukost fick vi bröd och ägg, sen på förmiddagen tvättade Bea. Tar en himla tid att tvätta, man är ju långt ifrån så bra på att tvätta för hand som de är här! Vi har mycket att lära!
Till lunch fick vi ris och en böngryta som smakade fisk, blä. Och direkt efter de gick vi till barnen!
Det var Maria och Saras sista eftermiddag. Väldigt sorgligt. När de skulle åka brast ett av de små barnen, Esther, ihop totalt. Hon grät så mycket att hon knappt kunde andas. Då var det svårt att hålls tårarna inne för oss också!
Sen fick det oss att tänka på hur hemskt det kommer vara när vi åker. Men det är länge till – får vi tänka!
Stannade ganska länge innan vi gick hem för kvällsmat, ikväll blev det pannkakor!
Sen var tanken att vi skulle duscha. Meeeeen där var inget vatten i vår tunna. Så det fick bli en tvätt med våtservetter istället. Bea trodde hon hade fått färg idag, men det var bara skit upptäckte hon.. Illa!
Nu sitter vi på rummet och lyssnar på musik men ska snart sova. Antagligen kommer vi inte somna direkt dock för vi har börjat ligga vakna och prata på kvällarna. Fy skäms på oss!
Fredag 30 oktober:

Idag blev det en tidig frukost för vi ska nämligen på utflykt! Vi började med att åka in till Swedru och gå en liten sväng till internetcaféet. Rebekka har ju inte internet och vårt trådlösa wi-fi fungerar inte så bra här hemma så vi gick dit med glädje. Vi lyckades ladda ner lite fler låtar på spotify så nu är vi nöjda. Bea har även börjat tjata ut låten Ett sista glas med Miriam Bryant, hon spelar den hela tiden..! När vi var klara på internetcaféet så gick vi upp till mainstation för att ta en trotro till akotei junction. Där tog vi sedan en taxi till mums care i Senya. För vi nämligen hälsa på våra kompisar och gå på ett goodbyeparty. När vi kom fram till mums care så åt vi lunch, det blev ris, red red, stekt plantain och apelsin. När vi var klara så visade dem oss till våra rum. Vi bytte om till bikini och gjorde oss redo för att åka till stranden, för vi skulle nämligen åka till stranden med alla 66 barnen på mums care!! Kan ni tänka er kaoset? 66 barn på en strand? Det var galet, men väldigt roligt. När vi kom tillbaka igen så åt vi kvällsmat, nudlar. Deras nudlar var lite mer kryddstarka än våra. Efter det fick vi äntligen duscha i en dusch. Det är första gången vi gjorde det på 3 veckor. Så duschen uppskattades, så skönt att äntligen kunna känna sig ren igen. När vi var klara så var det dags för goodbyeparty/pyjamasparty. För detta är Emmas sista helg här, på söndag åker hon till Zimbabwe. Så som sista grej, alla tillsammans, så kollade vi på film och åt snacks. Vi har saknat länge att kolla på film så vi njöt varje sekund av det. Men vi orkade bara se en film för sen var alla så trötta så då gick vi och la oss istället.
Lördag 31 oktober:

Inatt har vi inte sovit så mycket. Förmodligen på grund av att det var nya ljud. Men sängen var bekväm, så det var ett plus. Till frukost så fick vi stekt ägg och bröd, så den var detsamma som hemma. Efter frukosten så tog vi det lite lugnt, vi gick även runt på barnhemmet, för att se hur de har det. Det är väldigt stor skillnad från vårt, både byggnaderna och barnen. Vi har kommit fram till att de har det bättre ekonomiskt, men våra barn är ordentligare och trevligare. Detta säger vi inte bara för att vi tycker om våra barn utan för att så är det helt enkelt. Våra säger till exempel Madame hela tiden till oss, de respekterar oss och dem sköter sig. Vilket är väldigt skönt. Vi bestämde oss för att stanna till lunch och sen åka efter det. Hela förmiddagen gick så otroligt långsam, men vi hade kul ändå. Vi satt och pratade och umgicks allihopa. Till lunch fick vi yam, någon stew och stekta korv slantar. Det var helt okej. Efter det så var det dags för oss att packa ihop våra saker och bege oss. Emma och Julia följde oss till trotro stationen, sötisar! Därifrån tog vi en taxi till akotei junction för att sedan hoppa på en trotro till Swedru. Resan till Swedru gick bra och vi hade för en gångs skull ingen otur. Vi har börjat lära oss hur allt fungerar nu. I Swedru bytte vi trotro för att åka hem, till Gomoa Tarkwa. Som vi har berättat innan så är vägarna under all kritik, det är hålor överallt. De kör även som galningar och man har inget säkerhetsbälte på sig. Att det inte sker fler bilolyckor chockar oss. Det vi vill komma fram till är att vi nästan frontalkrockade med en bil som körde på fel sida av vägen i en kurva. Till och med föraren blev så rädd och nervös att han var tvungen att stanna och andas. Bea trodde att vi skulle dö, hon kunde se det framför sig. Alla i hela trotron var chockade över vad som hänt och hade kunnat ske. Vi satt även längst fram så det hade inte varit så roligt för oss om vi hade krockat. Men men, vi lever ju i alla fall och det är vi tacksamma för. När vi kom hem så var vi trötta. John och Fastina hade blandat ihop vilken dag vi skulle komma hem, för dem trodde vi skulle komma imorgon. Så när vi ringde John och sa att vi var hemma så bad han så hemskt mycket om ursäkt. Han fixade även mat till oss, ghanas version av hämtmat. Vi fick världens starkaste nudlar, ett stekt ägg och coca Cola. Så snällt av honom att komma med det till oss. Vi orkade inte äta upp all mat vi fick så vi gick och frågade de som sitter utanför om dem ville ha våra rester och det ville dem verkligen. Alla slängde sig över maten och åt med händerna. Sån stor skillnad från hemma.
Söndag 1 november:

Hur i hela fridens namn blev det november redan? Har någon satt världen på snabbspolning? Vi redan varit här vår första hela månad och nu är vi inne på vår andra. Vi förstår inte det. Tiden springer iväg.

I morse så väntade vi på att Fastina skulle komma och göra frukost till oss men hon kom aldrig så vi åt knäckebröd med nutella istället. Precis när vi hade ätit klart så kom hon så då fick vi äta frukost igen men det gjorde inget för oss. Vi vilade på förmiddagen i väntan på att de andra skulle komma. Efter en stund så hörde vi en bil komma och det var såklart Tina och William som kom med Guinevere och Rebekka. Guinevere ska nämligen byta barnhem och vara hos oss i två veckor så det ska bli kul. Till lunch fick vi smaka kokt yam och plantain tillsammans med någon fisk-stew. Vi tyckte inte att det var så gott men det är alltid kul när vi får testa nya saker. Efter lunchen gick Bea och Rebekka till barnhemmet medan Hanna och Guinevere stannade hemma. På barnhemmet så frågade dem om de kunde få pengar till att köpa fisk, så det ska dem få i veckan. Till kvällsmat så fick vi chilliris och en kycklingsklump det var väldigt gott och precis vad vi behövde. Idag har vi varit här i 6 veckor, det är halva vår tid i Ghana. Galet vad tiden går fort.
Måndag 2 november:

Idag så har vi testat en jordgubbsdricka till frukost. Den smakade lite som varm och smält jordgubbsglass. Den vad förvånansvärt god! Efter frukosten så gick vi en sväng till barnhemmet. När vi kom dit så var där ingen lärare, hon var tydligen hemma för att hennes dotter var sjuk. Så istället var där en vikarie. Vikarien verkade inte så bra och barnen lyssnade inte på henne. Så vi kände bara oss i vägen när vi var där för barnen var hellre med oss än hade lektioner. Så vi gick hem efter ett tag. Till lunch fick vi frukt i stora lass. Ananas, papaya, melon och banan. Det var ett tag sen vi bara fick frukt så det var gott. På eftermiddagen så åkte Rebekka och Guinevere in till Swedru medan vi stannade hemma. Vi tänkte att vi skulle gå till barnhemmet men då började det att ösregna så då stannade vi hemma istället. Bea var duktig och lagade sina byxor som hade fått ett enormt hål. Till kvällsmat spagetti och en gryta. Fastina har lyckats tappa bort en gaffel så vi var tvungna att dela på tre, haha. Så kan det gå!

Puss&kram skumbanan/H
Massor med kärlek/B

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *